29-09-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Być może w ostatnich latach została lekko zapomniana - niesłusznie, ponieważ dynia jest bogata w rozmaite substancje oddziałujące prozdrowotnie, ma szerokie zastosowanie w kuchni i bywa uprawiana dla celów ozdobnych.
Bogactwo składników Dynia zawiera witaminy z grupy B - B1, B2, PP oraz witaminę C. Jest także bogata w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. W pestkach dyni znajdują się oleje z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz enzymy, cukry i związki białkowe. Poza tym, także w pestkach, odkryto tokoferole, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które u zwierząt wpływają również na rozwój gonad i płodu, dlatego warzywo jest uważane za afrodyzjak.
Pestki dyni przydają wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ są dobrym źródłem białka, cynku i witamin. Zawierają też znaczne ilości tryptofanu (tyle, ile pełna szklanka mleka), substancji poprawiającej nastrój) łagodzącej migreny i zwalczającej bezsenność, a także magnezu, manganu, fosforu i fitosteroli.
Działanie prozdrowotne Dzięki bogactwu wspomnianych składników dynia jest polecana dla zapobiegania i pomocy w leczeniu rożnych dolegliwości. Poleca się ją osobom z miażdżycą i nadmiernym poziomem tzw. złego cholesterolu. Warto wiedzieć, że im ciemniejszy miąższ owocu tym więcej zawiera witamin oraz karotenu, który poprawia koloryt skóry. Owoc wspomaga również pracę serca i poprawia wzrok.
Kwasy nienasycone zawarte w dyniach są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowią niezbywalny element budowy witaminy D, hormonów oraz błon komórkowych.
Ponadto, jak wynika z badań przeprowadzonych na szczurach przez chińskich uczonych, substancje znajdujące się w dyni wspomagają regenerację uszkodzonych komórek trzustki, co powoduje wzrost poziomu insuliny krwiobiegu. Jest więc szczególnie polecana osobom ze stanami przedcukrzycowymi oraz diabetykom.
Wśród właściwości leczniczych dyni wymienia się własności anty-cukrzycowe, antyutleniające, antyrakotwórcze i przeciwzapalne.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym. Wykazuje także właściwości moczopędne i korzystnie działa na nerki, a także pęcherz. Dzięki zawartości cynku, nasiona dyni są pomocne w leczeniu chorób skóry, m. in. trądziku, opryszczki oraz wrzodów żołądka i trudno gojących się ran.
Pestki dyni polecane są również osobom, u których wykryto glistę ludzką lub tasiemca. Świeże nasiona dyni od dawna były znanym środkiem na pasożyty. Zawierają bowiem kukurbitacyny, substancje o wysokiej skuteczności, które szybko przenikają do ciała pasożytów i porażają ich system nerwowy. Jednocześnie nie drażnią przewodu pokarmowego człowieka.
Dynia w kuchni Dynia jest lekkostrawna i zdrowa, więc ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jednym z najpopularniejszych dań jest zupa z dyni. Z miąższu warzywa robi się sałatki, surówki, farsze, a także stosuje jako dodatek do ciast i placków. Na zimę przygotowuje się słodko-kwaśne aromatyczne marynaty, powidła, konfitury i przeciery. Popularna jest także alkoholowa nalewka z dyni.
Zobacz przepisy na w Senior.pl.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »