30-09-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Śniadanie to najważniejszy posiłek, dobrym początkiem jesiennego dnia będzie pełnoziarniste pieczywo, musli z suszonymi owocami oraz ciepły napój, np. herbata z cytryną lub sokiem malinowym.
Energia, którą organizm czerpie z pierwszego posiłku jest niemal w całości spalana, pamiętaj, że jesienią i zimą jest ona szczególnie potrzebna.
Obiad powinien być bogaty w węglowodany, jednak nie zapominaj o warzywach. Zrezygnuj z tłustych sosów lub ciężkostrawnych potraw. Nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale wywołują uczucie ciężkości i senności. Energii dodadzą natomiast suszone, owoce, gorzka czekolada, pestki słonecznika, migdały. Zastąp nimi kaloryczne i niezdrowe przekąski takie jak ciastka czy chipsy.
Do jadłospisu warto włączyć produkty bogate w błonnik, np. razowy makarony oraz brązowy ryż. Nie zapominaj o rybach, wiele z nich zawiera cenne dla organizmu Kwasy Omega- 3, które wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom. Na zakończenie dnia wybieraj lekkie, nie obciążające żołądka potrawy.
Układając jesienny jadłospis zadbaj o to, aby znalazły się nim przynajmniej dwa ciepłe posiłki, w ten sposób oszczędzasz tak potrzebą podczas chłodnych dni energię.