Strona głównaZdrowieJemy za dużo cukru - zalecenia WHO

Jemy za dużo cukru - zalecenia WHO

Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Jemy za dużo cukru - zalecenia WHO [© daffodilred - Fotolia.com] Wytyczne koncentrują się na dodatku cukru w żywności przetworzonej i tego zawartego m. in. w miodzie, syropach i sokach owocowych. Porady nie dotyczą cukrów naturalnie występujących w owocach, warzywach i mleku, gdyż te pochodzą z podstawowych składników odżywczych.

- Mamy przekonujące dowody, że spożycie (dodatkowych) cukrów powinno wynosić mniej niż 10 procent całkowitej dostarczanej sobie energii, bo to zmniejsza ryzyko nadwagi, i - mówi Francesco Branca z WHO.

Eksperci od dawna mówili o szkodliwości cukru, a badania sugerują, że ludzie, którzy jedzą duże jego ilości, odznaczają się ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu , a także innych powikłań.

Aby sprostać tym zaleceniom, Amerykanie, Europejczycy i pozostali ludzie Zachodu muszą zmniejszyć średnie spożycie cukru o około dwie trzecie.
Eksperci WHO stwierdzają, że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak dużo cukru sobie dostarczają, bo często nieuznawanej za słodką. Przykładowo, jedna łyżka keczupu ma około 4 g (1 łyżeczkę) cukru, a jedna puszka słodkiego napoju ma do 40 gramów (10 łyżeczek) cukru.

- Problem polega na tym, że naprawdę lubimy cukier w wielu produktach, mówi Kieran Clarke z Uniwersytetu w Oksfordzie. - Nawet jeśli nie są jesz ciast i cukierki, prawdopodobnie i tak dostarczasz sobie sporo cukru - dodaje Clarke.

Clarke zauważa, że cukier zawierają nawet sosy do makaronów czy płatki zbożowe znanych marek. Soki owocowe też są „winowajcami", ponieważ zwykle dostarczają bardzo skoncentrowane ilości cukru, a nie oferują korzyści, jakie daje zawarty w całych owocach.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy