09-03-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
![Jemy za dużo cukru - zalecenia WHO [© daffodilred - Fotolia.com] Jemy za dużo cukru - zalecenia WHO [© daffodilred - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Jemy-za-duzo-cukru-8211-zalecenia-WHO_img54fdb24701957.jpg)
Wytyczne koncentrują się na dodatku cukru w żywności przetworzonej i tego zawartego m. in. w miodzie, syropach i sokach owocowych. Porady nie dotyczą cukrów naturalnie występujących w owocach, warzywach i mleku, gdyż te pochodzą z podstawowych składników odżywczych.
- Mamy przekonujące dowody, że spożycie (dodatkowych) cukrów powinno wynosić mniej niż 10 procent całkowitej dostarczanej sobie energii, bo to zmniejsza ryzyko nadwagi, i - mówi Francesco Branca z WHO.
Eksperci od dawna mówili o szkodliwości cukru, a badania sugerują, że ludzie, którzy jedzą duże jego ilości, odznaczają się ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu , a także innych powikłań.
Aby sprostać tym zaleceniom, Amerykanie, Europejczycy i pozostali ludzie Zachodu muszą zmniejszyć średnie spożycie cukru o około dwie trzecie.
Eksperci WHO stwierdzają, że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak dużo cukru sobie dostarczają, bo często nieuznawanej za słodką. Przykładowo, jedna łyżka keczupu ma około 4 g (1 łyżeczkę) cukru, a jedna puszka słodkiego napoju ma do 40 gramów (10 łyżeczek) cukru.
- Problem polega na tym, że naprawdę lubimy cukier w wielu produktach, mówi Kieran Clarke z Uniwersytetu w Oksfordzie. - Nawet jeśli nie są jesz ciast i cukierki, prawdopodobnie i tak dostarczasz sobie sporo cukru - dodaje Clarke.
Clarke zauważa, że cukier zawierają nawet sosy do makaronów czy płatki zbożowe znanych marek. Soki owocowe też są „winowajcami", ponieważ zwykle dostarczają bardzo skoncentrowane ilości cukru, a nie oferują korzyści, jakie daje zawarty w całych owocach.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »