Strona głównaZdrowieJemy oczami - czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Jemy oczami - czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?
Jemy oczami - czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt [© luigi giordano - Fotolia.com] Stoliczku, nakryj się!

Ogromną rolę podczas posiłków odgrywają elementy towarzyszące – atmosfera, muzyka a także sam sposób podania. Estetyczne serwowanie dań powinno obowiązywać nie tylko od święta, ale także na co dzień. Szczególną uwagę warto zwrócić na dobór zastawy. Ciepłe odcienie żółci, pomarańczy i soczysta zieleń to kolory, które pobudzą nasz apetyt. Z kolei niebieski i szary pomogą radzić sobie z wilczym . Te barwy nie występują wśród naturalnych kolorów jedzenia, dlatego powodują, że zjadamy mniej.

Znaczenie ma nie tylko kolor, ale także rozmiar talerza. Czy wiecie, że wielkość naczynia ma kluczową rolę w interpretacji wielkości porcji serwowanego dania? Taka sama porcja dania umieszczona na dużym talerzu będzie w wyniku złudzenia optycznego wydawała się znacznie mniejsza niż umieszczona na talerzu o mniejszych wymiarach. Wielkość naczyń warto mieć na uwadze serwując posiłek niejadkowi czy osobie będącej na diecie. W pierwszym przypadku sprawdzi się talerz większy w drugim odwrotnie. Pamiętajmy, że korzystając z większych talerzy z reguły nakładamy sobie i domownikom większe porcje. Dobór sztućców jest również bardzo istotny, mniejsze spowalniają tempo jedzenia, dzięki czemu mózg ma czas na odebranie sygnałów sytości. Warto kiedy to możliwe korzystać z pałeczek, ponieważ wolne jedzenie posiłku to też lepsze rozdrobnienie pokarmu, a co z a tym idzie .

Ośrodek sytości w naszym mózgu działa z lekkim opóźnieniem – uczucie to występuje nawet do kilkunastu minut po spożyciu posiłku. Gdy nie spieszymy się podczas jedzenia, mózg ma czas, aby poinformować nas, że jesteśmy już syci. Pomocne jest w tym także dłuższe przeżuwanie jednego kęsa – powinniśmy robić to nie mniej niż 30 razy. Oczywiście zależnie od rodzaju pożywienia, ta liczba może być adekwatnie mniejsza. Lepiej rozdrobniony pokarm to większa efektywność trawienia w jamie ustnej i na kolejnych etapach trawienia.

Paleta warzywa – dla każdego, coś dobrego

Często wyzwanie stanowi wprowadzenie większej ilości warzyw do naszej codziennej diety. Szczególne jeśli chodzi o namówienie do nich młodzieży, która często woli wybierać modne przekąski typu „fast food”. Zapominamy, że to właśnie jarzyny dają nam największe możliwości na wzbogacenie kolorystyki talerzy i rozbudzenie apetytu. Soczysta czerwień , słoneczna żółć papryki czy świeża zieleń ogórków kryją w sobie nie tylko niezbędne składniki mineralne i witaminy, ale także pomogą stworzyć ciekawe i apetyczne danie czy jego dekorację. Chcąc zachęcić bliskich do spożywania większej ilości warzyw, warto pokazać im mnogość ich wykorzystania. Są one smaczne nie tylko w formie surówki czy sałatki, ale także jako gotowane puree, grillowane szaszłyki, czy farsze do jaj, mięs, pierogów i naleśników.

Winiary

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy