Strona głównaZdrowieJedzenie po 17:00 poważnie zaburza metabolizm

Jedzenie po 17:00 poważnie zaburza metabolizm

Jedzenie ponad 45 proc. dziennej dawki kalorii po godzinie 17:00 zaburza poziom glukozy, stwarzając poważne zagrożenia dla zdrowia.
Jedzenie po 17:00 poważnie zaburza metabolizm [fot. Herbert from Pixabay]
Od dawna uważano, że lekkie i wczesne kolacje są zdrowsze. Teraz badanie przeprowadzone przez Universitat Oberta de Catalunya (UOC) dostarcza naukowych dowodów potwierdzających to przekonanie. Badanie wykazało, że dostarczanie sobie ponad 45 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego po godzinie 17:00 wiąże się z podwyższonym poziomem glukozy, co może wywoływać negatywne skutki zdrowotne - niezależnie od masy ciała czy ilości tkanki tłuszczowej.

- Utrzymywanie wysokiego poziomu glukozy przez długi czas może prowadzić do zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, podwyższonego ryzyka sercowo-naczyniowego (z powodu uszkodzeń naczyń krwionośnych spowodowanych wysokim poziomem glukozy), a także do nasilonego przewlekłego stanu zapalnego, który pogarsza uszkodzenia metaboliczne i - mówi dr Dianę Díaz Rizzolo, współautorka badań.

Dotychczas sądzono, że główną konsekwencją późnych kolacji jest przybieranie na wadze. Łączono to z faktem, że wieczorem ludzie częściej dokonują gorszych wyborów żywieniowych, np. sięgają po bardziej przetworzoną żywność, ponieważ hormony regulujące głód i sytość działają inaczej, gdy nie jemy w ciągu dnia.

Teraz okazuje się, iż sama pora spożywania posiłków może negatywnie wpływać na metabolizm glukozy - niezależnie od całkowitej ilości kalorii spożytych w ciągu dnia oraz niezależnie od masy ciała czy ilości .

Jedzący późno kontra jedzący wcześnie

Badanie objęło 26 osób w wieku 50-70 lat, z nadwagą lub otyłością, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy lub . Porównano ich tolerancję glukozy, dzieląc uczestników na dwie grupy: „jedzący wcześnie" dostarczali sobie większość kalorii przed wieczorem, a „jedzący późno" - 45 proc. lub więcej kalorii po godzinie 17:00. Obie grupy spożywały tę samą ilość kalorii i takie same produkty w ciągu dnia, ale o różnych porach. Uczestnicy rejestrowali posiłki w czasie rzeczywistym za pomocą aplikacji mobilnej.

Ustalono, że osoby jedzące późno miały gorszą tolerancję glukozy, niezależnie od masy ciała i składu diety. Stwierdzono też, że wieczorem częściej sięgały po większe ilości węglowodanów i tłuszczów.

- Zdolność organizmu do metabolizowania glukozy jest ograniczona nocą, ponieważ wydzielanie insuliny maleje, a wrażliwość naszych komórek na ten hormon spada z powodu rytmu dobowego, regulowanego przez centralny zegar w mózgu, skoordynowany z cyklem dnia i nocy - wyjaśnia dr Díaz Rizzolo.

Znaczenie jedzenia o odpowiedniej porze

Okazuje się, że pora posiłków ma istotny wpływ na zdrowie. - Dotąd decyzje żywieniowe opierały się na dwóch pytaniach: ile jemy i jakie produkty wybieramy. Teraz coraz większego znaczenia nabiera trzeci czynnik związany ze zdrowiem kardiometabolicznym: kiedy jemy - podkreśla Díaz Rizzolo.

W świetle wyników - przy zachowaniu ostrożności, ponieważ potrzebne są dalsze badania - ekspertka zaleca, aby posiłki spożywać głównie w ciągu dnia: najwyższe spożycie kalorii powinno przypadać na i obiad, a nie na podwieczorek i kolację. Zaleca także unikanie produktów ultraprzetworzonych, fast foodu oraz żywności bogatej w , zwłaszcza wieczorem.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy