12-11-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.
- Od dawna zastanawialiśmy się, czy pory jedzenia wpływają na sposób, w jaki organizm wykorzystuje i magazynuje . Większość wcześniejszych badań nie kontrolowała ilości kalorii, więc nie wiadomo było, czy osoby jedzące wcześniej, przyjmowały mniej kaloryczne posiłki. - mówi prof. Nisa M. Maruthur z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.
Autorzy zaprosili przez 12 tygodni monitorowali 41 osób z nadwagą. Większość uczestników (o średniej wieku 59 lat) miała lub . Dwadzieścioro uczestników przestrzegało ograniczonego czasowo programu jedzenia, ograniczając spożywanie posiłków do określonych godzin dnia: 80 proc. kalorii przyjmowali przed godziną 13:00. Pozostali jedli o zwykłych porach w dwunastogodzinnym ‘oknie czasowym' i dostarczali sobie połowę dziennych kalorii po godzinie 17:00. Wszystkim dostarczono te same zdrowe posiłki. Kilkakrotnie w ciągu eksperymentu mierzono masę ciała i ciśnienie krwi.
Analiza wykazała, że osoby z obu grup schudły i obniżyło się u nich ciśnienie krwi, niezależnie od tego, kiedy jedli. - Sądziliśmy, że grupa z ograniczeniem czasowym straci więcej na wadze. Tak się jednak nie stało. Nie zaobserwowaliśmy żadnej różnicy w utracie wagi u uczestników, którzy przyjmowali większość kalorii wcześniej w porównaniu z tymi, którzy jedli późniejszą porą dnia. Nie dostrzegliśmy również żadnego wpływu pór jedzenia na ciśnienie krwi - wskazuje prof. Maruthur.
W kolejnych krokach badawczych autorzy chcą sprawdzić wpływ ograniczonego czasowo jedzenia na poziom cukru we krwi, i inne hormony.
Na podstawie:
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »