Strona głównaZdrowieJedzenie małych ryb (w całości) może przedłużyć życie

Jedzenie małych ryb (w całości) może przedłużyć życie

Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Jedzenie małych ryb (w całości) może przedłużyć życie [fot. Iren from Pixabay]
Na Uniwersytecie Nagoya w Japonii odkryto, że nawykowe jedzenie małych ryb może wydłużyć życie.

Japończycy zwyczajowo jedzą małe ryby: narybek (whitebait), gromadnika (Mallotus villosus), wakasagi (Hypomesus nipponensis) i małe suszone sardynki. Co ważne, powszechną praktyką jest spożywanie małych ryb w całości, łącznie z głową, kośćmi i narządami, które są bogate w mikroelementy, takie jak i .

Oceniono związek między obecnością tych w diecie a ryzykiem przedwczesnej śmierci wśród Japończyków. W badaniu wzięło udział ponad 80 tysięcy osób w wieku 35 - 69 lat. Ich zdrowie monitorowano przez średnio 9 lat.

Odkryto znaczne zmniejszenie śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu nowotworów wśród kobiet, które zwykle jedzą małe ryby. Panie jedzące te produkty 1-3 razy w miesiącu, 1-2 razy w tygodniu lub co najmniej 3 razy w tygodniu miały odpowiednio 0,68, 0,72 i 0,69 razy niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz 0,72, 0,71 i 0,64 razy niższe prawdopodobieństwo śmierci z powodu w porównaniu z uczestniczkami, które rzadko sięgały po małe ryby.

Zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci pozostało w mocy po uwzględnieniu innych czynników wpływających na stan zdrowia, takich jak: wiek, palenie papierosów i spożycie alkoholu, BMI oraz dieta.

W przypadku mężczyzn skutki ochronne jedzenia małych rybek także były widoczne, ale w istotnie mniejszym stopniu - nie były znaczące statystycznie.

Już wcześniejsze badania pokazały, że niedrogie małe ryby są potencjalnie ważnym źródłem dietetycznym, szczególnie w krajach rozwijających się, w których wiele osób doświadcza poważnego niedoboru składników odżywczych. - Małe ryby są łatwe do spożycia przez każdego i można je jeść w całości, łącznie z głową, kośćmi i narządami. Składniki odżywcze i substancje czynne charakterystyczne dla małych ryb mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia - wyjaśnia dr Chinatsu Kasahara, współautor badań.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy