21-07-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Na Uniwersytecie Nagoya w Japonii odkryto, że nawykowe jedzenie małych ryb może wydłużyć życie.
Japończycy zwyczajowo jedzą małe ryby: narybek (whitebait), gromadnika (Mallotus villosus), wakasagi (Hypomesus nipponensis) i małe suszone sardynki. Co ważne, powszechną praktyką jest spożywanie małych ryb w całości, łącznie z głową, kośćmi i narządami, które są bogate w mikroelementy, takie jak i .
Oceniono związek między obecnością tych w diecie a ryzykiem przedwczesnej śmierci wśród Japończyków. W badaniu wzięło udział ponad 80 tysięcy osób w wieku 35 - 69 lat. Ich zdrowie monitorowano przez średnio 9 lat.
Odkryto znaczne zmniejszenie śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu nowotworów wśród kobiet, które zwykle jedzą małe ryby. Panie jedzące te produkty 1-3 razy w miesiącu, 1-2 razy w tygodniu lub co najmniej 3 razy w tygodniu miały odpowiednio 0,68, 0,72 i 0,69 razy niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz 0,72, 0,71 i 0,64 razy niższe prawdopodobieństwo śmierci z powodu w porównaniu z uczestniczkami, które rzadko sięgały po małe ryby.
Zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci pozostało w mocy po uwzględnieniu innych czynników wpływających na stan zdrowia, takich jak: wiek, palenie papierosów i spożycie alkoholu, BMI oraz dieta.
W przypadku mężczyzn skutki ochronne jedzenia małych rybek także były widoczne, ale w istotnie mniejszym stopniu - nie były znaczące statystycznie.
Już wcześniejsze badania pokazały, że niedrogie małe ryby są potencjalnie ważnym źródłem dietetycznym, szczególnie w krajach rozwijających się, w których wiele osób doświadcza poważnego niedoboru składników odżywczych. - Małe ryby są łatwe do spożycia przez każdego i można je jeść w całości, łącznie z głową, kośćmi i narządami. Składniki odżywcze i substancje czynne charakterystyczne dla małych ryb mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia - wyjaśnia dr Chinatsu Kasahara, współautor badań.
Na podstawie: