30-10-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie to jedna z podstawowych, powtarzających się życiowych przyjemności, ale bezpieczniej jest sięgać po posiłek z głodu i monitorować poziom nasycenia.
Kiedy jedzenie jest motywowane przyjemnością, a nie głodem, aktywowane są endogenne, sygnały związane z tzw. układem nagody, które mogą prowadzić do przejadania się. Takie zależności wpływają na masę ciała i mogą być czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju .
„" dotyczy chęci jedzenia dla przyjemności i cieszenia się smakiem, a nie dla zaspokajania potrzeb energetycznych organizmu, wyjaśniają uczeni. Przykładowo, zjedzenie kawałka ciasta nawet po sycącym posiłku jest po prostu chęcią zwiększenia odczuwania przyjemności, a nie koniecznością dostarczenia energii. Proces fizjologiczny znajdujący się u podstaw jedzenia hedonistycznego nie jest zupełnie jasny, ale prawdopodobnie działają endogenne substancje regulujące mechanizmy nagrody, takie jak hormon grelina i substancje jak 2-arachidonoiloglicerol (2-AG)
Poziom 2-AG oraz greliny zmierzono u ośmiu zdrowych osób, które najpierw zjadły ulubiony posiłek, a po jakimś czasie podano im mniej smaczne danie o równej wartości kalorycznej i odżywczej. Jak się okazało, ilość greliny i 2-AG w osoczu wzrosła podczas jedzenia ulubionych potraw, a w przypadku tego drugiego posiłku - nie. To sugeruje aktywację układu nagrody, który tłumi sygnał organizmu, że przyjęło się wystarczająco dużo energii i można przestać jeść.
Takie hedoniczne może silnie stymulować przejadanie się w okolicznościach, w których bardzo smaczna żywnosć jest wszechobecna, co przyczynia się do wzrostu otyłości
Zrozumienie fizjologicznych mechanizmów leżących u podstaw takiego zachowania żywieniowego rzuca nieco światła na epidemię otyłości. Potrzeba dalszych badań, by lepiej zrozumieć zaburzenia odżywiania i zjawisko hedonistycznego jedzenia - mówi Palmiero Monteleone z Uniwersytetu w Neapolu.
O badaniach można przeczytać w The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »