04-09-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, muszą uważać na utrzymanie odpowiedniej wagi i szczególnie dbać o zęby, ale dobrą wiadomością jest ta, że obniżają dzięki temu ryzyko chorób serca.
Już od dawna wiedziano, że czekolada ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, jednak nowe analizy obejmujące dane ponad 100.000 osób, wykazały obniżenie prawdopodobieństwa zachorowania aż o jedną trzecią.
Uczeni przeanalizowali wyniki siedmiu badań, w których w sumie wzięło udział 114 009 osób. Ta metaanaliza wykazała, że ludzie, którzy jedli największe ilości czekolady, mogli obniżyć ryzyko chorób serca nawet o 37%, ryzyko cukrzycy o 31%, a udaru o 29% w porównaniu do uczestników pożywających najniższą ilość czekolady.
Nie jest jasne, jak bardzo czekolada przydaje zdrowotnych korzyści. Nie ustalono precyzyjnych dawek spożywanych przez uczestników badań powiedzieć, jednakże ważnym wydał się fakt, że jedzono opisywane słodkości regularnie.
Uczeni podkreślają, że „moc" czekolady musi wiązać się z jakąś rozsądną dawką, bo czekolada zawiera znaczne ilości cukry, a więc jest kaloryczna i duże jej ilości wpływałyby na organizm raczej negatywnie.
Niektórzy badacze uważają, że prozdrowotne właściwości czekolady wynikają z zawartości flawonoidów w produktach kakaowych. Mają antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe efekty i mogą również pomóc w uelastycznieniu się naczyń krwionośnych. Mogą też poprawić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko cukrzycy.
Raport z badań ukazał się w internetowym wydaniu BMJ.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »