25-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Produkty bogate we flawonoidy, w tym owoce jagodowe, jabłka, gruszki i wino, wydają się mieć pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi, a związek ten jest częściowo wyjaśniony przez cechy mikrobiomu jelitowego.
- Nasz mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w metabolizowaniu , wzmacniając ich działanie kardioprotekcyjne, teraz okazuje się, że efekt obniżania ciśnienia krwi można osiągnąć poprzez proste zmiany w codziennej diecie - mówi dr Aedín Cassidy z Queen's University w Belfaście (Irlandia Północna).
Flawonoidy to związki występujące naturalnie w owocach, warzywach i produktach roślinnych, takich jak herbata, czekolada i wino, które - jak wykazały wcześniejsze badania - przydają różnych korzyści zdrowotnych dla organizmu. Flawonoidy są rozkładane przez mikrobiom jelitowy, czyli bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Najnowsze testy wykazały związek między mikroflorą jelitową a chorobami sercowo-naczyniowymi, które są główną przyczyną zgonów na świecie. Skład mikrobioty jelitowej różni się u poszczególnych osób, odmienna jest też u osób z i ludzi wolnych od tych dolegliwości.
W obliczu rosnącej liczby badań sugerujących, że flawonoidy mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, to badanie oceniło rolę mikrobiomu jelitowego w tym procesie. Naukowcy przeanalizowali związek między spożyciem żywności bogatej we flawonoidy a poziomem oraz różnorodnością mikrobiomu jelitowego. Badano również, w jakim stopniu zmienność mikrobiomu jelitowego może wyjaśniać ten związek.
W testach wzięło udział ponad 900 osób w wieku 25 - 82 lat. Naukowcy oceniali dietę, skład mikrobiomu jelitowego oraz poziom ciśnienia krwi uczestników, a także inne cechy kliniczne i molekularne podczas regularnych badań kontrolnych.
Jak się okazało:
- Spożywanie dużej ilości produktów bogatych we flawonoidy (np. jagód, czerwonego wina, jabłek i gruszek) wiąże się z niższym ciśnieniem skurczowym (górnym) krwi.
- Osoby jedzące najwięcej takich produktów mają bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy (czyli większą różnorodność pożytecznych bakterii w jelitach).
- Do 15,2% wpływu flawonoidów na obniżenie ciśnienia można wyjaśnić właśnie obecnością zróżnicowanego mikrobiomu.
- Codzienne jedzenie 1,6 porcji jagód (czyli ok. 1 filiżanki lub 80 gramów) wiąże się ze średnim spadkiem ciśnienia skurczowego o 4,1 mm Hg.
- Około 12% tego efektu wynika z działania mikrobiomu jelitowego.
- Picie 2,8 kieliszka czerwonego wina tygodniowo (1 kieliszek = 125 ml) wiąże się ze średnim spadkiem ciśnienia skurczowego o 3,7 mm Hg.
- Około 15% tego efektu również można przypisać mikrobiomowi jelitowemu.
- Nasze wyniki sugerują, że badania powinny uwzględniać profil metaboliczny uczestników, aby dokładniej ocenić rolę metabolizmu i mikrobiomu jelitowego w regulacji wpływu flawonoidów na ciśnienie krwi - mówi dr Cassidy. - Lepsze zrozumienie indywidualnych różnic w metabolizmie flawonoidów może wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie czerpią większe korzyści sercowo-naczyniowe ze spożycia żywności bogatej we flawonoidy niż inni - dodaje.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »