Strona głównaZdrowieJedzenie a odporność

Jedzenie a odporność

Im lepiej się odżywiamy, tym rzadziej chorujemy. Ważny jest nie tylko sam dobór składników, ale również stosowanie się do kilku podstawowych zasad.
Jedzenie a odporność [© Africa Studio - Fotolia.com]

Przede wszystkim należy jeść regularnie, najlepiej kilka razy dziennie, mniej więcej co 3 godziny. Najważniejszym posiłkiem dnia powinno być , które musi być odżywcze i składać się ze zdrowych produktów.

Nie mniej ważne jest to, żeby jedzenie było urozmaicone, tak abyśmy dostarczali organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. - Powinniśmy bazować na posiłkach, które zawierają dużo witamin – mówi serwisowi infoWire.pl Krzysztof Wojdat, dietetyk DietBox. Produkty, które spożywamy, muszą oprócz tego być bogate w pełnowartościowe , tłuszcze nienasycone oraz mikroelementy, przede wszystkim cynk, selen i żelazo.

Co zatem należy jeść? Eksperci od żywienia polecają między innymi ciemne chleby, makarony, kasze, płatki owsiane, jaja, ryby, chude mięso i oleje roślinne. Do tego oczywiście , które – jak podkreśla Krzysztof Wojdat – powinniśmy spożywać do każdego posiłku. To wszystko sprawi, że odporność naszego organizmu zostanie wzmocniona.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy