16-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Z danych wynika, że nawet kilkanaście procent Polaków może być zagrożonych rozwojem woli (powiększeniems tarczycy) z powodu niedoboru . Najłatwiej zapobiec temu wyjeżdżając nad morze, a że sezon wakacyjny tuż tuż, wielu ludzi z pewnością wybierze się do nadmorskich kurortów. Jednak ci, którzy nie będą mieli okazji udać się w takie miejsca na urlop, mogą dostarczyć sobie jodu jedząc ryby i owoce morza - są dobrym źródłem tego minerału.
Szczególnie polecane są świeże morskie, przede wszystkim: dorsz, łosoś, okoń morski, makrela i sardele. Zaleca się ostrożność z dużymi rybami, takimi jak tuńczyk czy miecznik), bo mogą zawierać większe ilości rtęci.
Co ważne, tarczyca może lepiej funkcjonować nie tylko dzięki rybom. Aby dostarczyć sobie jodu i - pierwiastków, który pomaga w utrzymaniu równowagi w hormonów tarczycy - warto sięgnąć także po takie produkty, jak: jogurt organiczny, , fasola, jajka, , , grzyby i nasiona sezamu oraz słonecznika. Nie należy natomiast przesadzać z ilością w diecie: soi, szpinaku, kapusty, rzodkiewki, migdałów, orzechów piniowych i orzechów ziemnych - mogą mieć wpływ na wchłanianie jodu i zaburzać przez to .
Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi 90 mikrogramów dla dzieci do 6 lat, 120 mikrogramów w przypadku dzieci w wieku 7 - 12 lat, a u starszych zwiększa się do 150 mikrogramów na dobę. U kobiet w ciąży dawka ta wynosi najwięcej, bo 250 - 300 mikrogramów na dobę.