15-12-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Jak odkryli medycy z Harvard Medical School, jedzenie bogatego w izoflawony częściej niż raz w tygodniu wiązało się z 18 proc. niższym ryzykiem . Sięganie po ten produkt rzadziej, tj. nie częściej niż raz w miesiącu, oznaczało z kolei o 12 proc. niższe prawdopodobieństwo tych chorób.
Związek między obecnością tofu w diecie i niższym zagrożeniem problemami sercowo-naczyniowymi był szczególnie widoczny u młodych kobiet przed menopauzą oraz u kobiet po , które nie stosowały hormonalnej terapii zastępczej.
Jak zauważają eksperci, populacje, które tradycyjnie stosują dietę bogatą w izoflawony, takie jak chińska i japońska, mają niższe ryzyko chorób serca w porównaniu z populacjami, w których dominuje mięsa, a warzyw jest mało.
Tofu, czyli twaróg sojowy, oraz całe strąki , takie jak edamame, są bogatym źródłem izoflawonów. Ciecierzyca, fasola fava, , orzeszki ziemne oraz inne owoce i orzechy także zawierają duże ilości tych związków. Mleko sojowe z kolei nie jest najlepszym źródłem izoflawonów, ponieważ zwykle słodzi się je cukrem i nie wykazano znaczącego związku między piciem tego mleka a niższym ryzykiem chorób serca.
Już wcześniej wykazano, że tofu ma związek z niższymi markerami ryzyka sercowo-naczyniowego, więc osoby z podwyższonym prawdopodobieństwem rozwoju chorób serca powinny ocenić swoją dietę, radzą uczeni. - Jeśli dieta jest bogata w niezdrową żywność, taką jak czerwone mięso, słodkie napoje i węglowodany proste, należy przejść na zdrowsze alternatywy. Tofu i inne pełne izoflawonów produkty roślinne to doskonałe źródła białka i zamiennik białek zwierzęcych - mówi Qi Sun, autor badań.
Na podstawie: