26-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kwasy omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach, mogą chronić serce.
Z nowych harwardzkich badań wynika, że kwasy , zawarte m. in. w łososiu, sardynkach, czy tuńczyku, wspomagają zdrowie serca.
Jedzenie większej ilości tłustych ryb pomaga osłabić ryzyko , , . W przypadku osób, które już doświadczyły tych problemów, tłuszcz z ryb także jest pomocny w poprawie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Testy wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko zgonu z powodu chorób serca, ataku serca lub udaru mózgu u osób z osłabionymi tętnicami lub innymi czynnikami ryzyka sercowego.
Suplementy z olejem z ryb zmniejszyły ryzyko zawału serca o 28 proc. w ciągu pięcioletniego okresu obserwacji. Największe korzyści odnotowano u osób, których dieta była uboga w ryby - u nich zmniejszenie ryzyka wszelkich poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych wyniosło 19 proc.
Część kilkutysięcznej grupy uczestników otrzymywała suplementy z tluszczem ryby, część większe dawki , ostatnia grupa zaś placebo. Tylko wśród osób przyjmujących olej rybny odnotowano profity dla układu krążenia. Co ciekawe jednak, w przypadku uczestników otrzymujących witaminę D odkryto 25-procentowe osłabienie ryzyko śmierci z powodu jakiejś formy raka.
Nie jest do końca jasne, dlaczego kwasy omega-3 tak pozytywnie oddziałują na układ krążenia. Wiadomo, że sprzyjają obniżaniu triglicerydów, ograniczają stany zapalne i zmniejszają krzepliwość krwi oraz pomagają stabilizować rytm serca.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Szacuje się, że co roku umiera około 18 milionów ludzi umiera z powodu chorób układu krążenia, co stanowi 31 proc. wszystkich zgonów na świecie. Za 85 proc. tych śmierci odpowiada zawał serca i udar.