20-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) zaleca dwie porcje ryb tygodniowo - to pomoże uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi i takimi zdarzeniami, jak zawał czy udar.
AHA zaleca, by w tygodniowej diecie znalazły się dwie 100-gramowe porcje ryby. Eksperci zaznaczają jednocześnie, że ryby nie powinny być smażone, jeśli mają wspomagać profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.
Wiele różnych badań pokazało, że dieta bogata w ryby może być korzystna dla zdrowia. i owoce morze bogate w pomagają zachować układ krążenia w dobrym stanie.
Eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie przeanalizowali wyniki ostatnich badań i ustalili, że dwie niewielkie porcje ryb tygodniowo mogą pomóc zmniejszyć ryzyko , choroby niedokrwiennej serca, zatrzymania krążenia i .
Poza ochroną układu sercowo-naczyniowego, ryby i owoce morza przydają innych korzyści - ustalono, że mogą poprawić wyniki testów na inteligencję oraz zmniejszyć ryzyko astmy u dzieci i poprawić zdrowie starzejącego się mózgu.
Bogatym źródłem kwasów omega-3 są: łosoś, tuńczyk, makrela, szproty, halibut, tuńczyk, miecznik.
Jakkolwiek kwasy omega-3 można sobie również dostarczyć poprzez suplementy, badania naukowe dowiodły, że mogą zmniejszyć ryzyko alergii i astmy oraz osłabić objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, nie wykazano jednak, by miały działanie ochronne przed .
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, choroby układu krążenia odpowiadają za zgony 17,7 milionów ludzi rocznie, co stanowi 31 proc. wszystkich śmierci na całym świecie. Najczęściej śmiertelne okazują się zawały serca i udary mózgu. Wśród głównych przyczyn rozwoju tych chorób są: palenie papierosów, niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej i nadmierne spożywanie alkoholu. Te czynniki prowadzą do nadciśnienia, podwyższonego poziomu glukozy we krwi oraz nadwagi i otyłości, które z kolei skutkują chorobami serca właśnie.
Rekomendacje zawarto w magazynie Circulation.