04-03-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzechy słusznie zyskały miano superjedzenia - badania wykazały, że umieszczenie ich w swoim jadłospisie pomoże żyć dłużej.
Chińscy i amerykańscy uczeni przeanalizowali dietę ponad 200 tysięcy ludzi i stwierdzili, jedzenie orzechów jest związane z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu i innych przyczyn.
Dr Xiao-Ou Shu z Vanderbilt University w Nashville wraz z zespołem poprosił uczestników o informacje o ilości spożywanych przez nich orzechów, w tym i masła orzechowego.
Osoby jedzące najwięcej orzechów i masła orzechowego odznaczały się o około 20 procent niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i innych przyczyn w porównaniu ludźmi, którzy jedzą najmniej orzechów.
- Ponieważ orzeszki są znacznie tańsze niż inne orzechy, a także łatwiej dostępne dla ludzi wszystkich ras i wszystkich środowisk społeczno-ekonomicznych, nasze odkrycie sugeruje, że wzrost konsumpcji tych produktów może stanowić potencjalnie opłacalne podejście do poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego - mówi dr Shu.
Osoby zakwalifikowane do grupy o największej ilości orzechów w diecie zjadały ich ponad 18 gramów dziennie (to około dwóch łyżek orzeszków ziemnych).
Jakkolwiek autorzy badań zaznaczają, że nie ustalili związku przyczynowo skutkowego między jedzeniem orzechów a większymi szansami na dłuższe życie, uważają, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż to właśnie te produkty bezpośrednio sprzyjają ochronie przed różnymi chorobami.
Skąd takie korzyści? - są bogate w składniki odżywcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, , witaminy, przeciwutleniacze fenolowe, argininy i innych fitozwiązki - mów dr Shu. Wiadomo o nich, że pomagają zachować zdrowie serca poprzez osłabianie stanów zapalnych.
Jak zaznaczają eksperci, orzechy są zdrowe i szeroko polecane pod warunkiem, że nie są jedzone jako składnik batonów czy jako słone przekąski. Spożywanie ich w takiej formie może zaprzepaścić ich dobroczynny wpływ i właściwie osłabić szanse na .
Wyniki badań opublikowano w JAMA Internal Medicine.