27-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Sprawdzono związek między jedzeniem , ciśnieniem krwi i czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego. Okazało się, że jogurt w diecie oznacza niższe ciśnieniem krwi u osób zmagających się z nadciśnieniem.
Na całym świecie ponad miliard ludzi ma , co naraża ich na wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular diseases, CVD), w tym zawału serca i udaru. CVD stanowią główną przyczynę śmierci na całym świecie. Hipertensję definiuje się przy pomiarach wyższych niż 140/90 mmHg (normalny poziom ciśnienia zaś niższy niż 120/80 mmHg).
- Nadciśnienie jest głównym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, stąd tak ważne jest, abyśmy znajdowali sposoby na jego zmniejszenie i regulację. Nabiał, a jogurt szczególnie, może obniżać ciśnienie krwi. Dzieje się tak dlatego, że zawierają szereg mikroelementów, w tym wapń, i , a one biorą udział w regulacji ciśnienia - mówi dr Alexandra Wade.
- Jogurt zawiera też bakterie, które wspierają uwalnianie białek, co obniża ciśnienie krwi. Badanie wykazało, że u osób z podwyższonym ciśnieniem nawet niewielkie ilości jogurtu przekładały się na obniżenie hipertensji. W przypadku ludzi, którzy regularnie sięgali po jogurt, wyniki były jeszcze lepsze - o niemal siedem punktów niższe niż u ludzi, którzy nie jadali jogurtu - dodaje dr Wade.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »