Strona głównaZdrowieJedz białe warzywa, mogą uchronić cię przed rakiem żołądka.

Jedz białe warzywa, mogą uchronić cię przed rakiem żołądka.

Nie tylko ziemniaki, ochronny efekt dają też inne białe warzywa: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią.
Jedz białe warzywa, mogą uchronić cię przed rakiem żołądka.  [© T. Wejkszo - Fotolia.com] Jak wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Uniwersytetu w Zhejiang, jedzenie kalafiora, ziemniaków i cebuli zmniejsza ryzyko zachorowania na , tymczasem większe ilości , słone produkty i konserwowana żywność zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Poza wspomnianymi, takie warzywa, jak kapusta czy seler mogą mieć ważne znaczenie w profilaktyce przeciwko nowotworom.

Wymienione warzywa zawierają (jej cennym źródłem są np. ziemniaki), która działa jako przeciwutleniacz na stres komórkowy w żołądku. Jak obliczyli uczeni, jedzenie 100 gramów owoców dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka o pięć procent; na każde 50 mg witaminy C prawdopodobieństwo rozwoju tej formy raka zmniejsza się do ośmiu procent.

„Mniejsza częstość występowania raka żołądka w krajach rozwiniętych może być częściowo wynikiem zwiększonego wykorzystania chłodnictwa, lepszej dostępności świeżych owoców i warzyw, a także obniżeniem uzależnienia od solonej czy konserwowanej żywności", wyjaśniają autorzy badań.

Rak żołądka jest piątym najczęściej występującym nowotworem na świecie; w 2012 roku zdiagnozowano 952 tysiące nowych przypadków tego raka.

Bakteria helicobacter pylori jest jednym z istotnych powodów nowotworów dystalnej części żołądka. Co więcej, wirus Epstein-Barr jest rakotwórczy dla człowieka i również ma związek z nowotworami żołądka. Rozwojowi raka sprzyja spożycie soli, a warzywa Allium prawdopodobnie chronią przed tą chorobą.
Poza wymienionymi, czynnikami sprzyjającymi nowotworowi żołądka są: palenie papierosów, nadwaga, zabieg związany z wrzodami żołądka, ekspozycja na azbest.

Wczesne objawy raka żołądka obejmują: niestrawność, uczucie wzdęcia po zjedzeniu posiłku, zgagę, nudności, brak . Wraz z rozwojem choroby doświadcza się: ból brzucha, krew w stolcu, wymioty, utrata masy ciała, trudności w połykaniu, obrzęk żoładka, zaparcia, biegunki, osłabienie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy