06-11-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wystarczy codziennie serwować sobie jedno jajko, by móc liczyć na większą ochronę przed udarem, mówią amerykańscy badacze.
Dane dotyczące kilkuset tysięcy ludzi wskazują, że osoby regularnie jedzące jaja (chociaż jedno dziennie), cechują się o kilkanaście niższym ryzykiem udaru.
Jedzenie jednego jajka dziennie powoduje obniżenie ryzyka o 12 procent. Taka ilość tego produktu dziennie nie szkodzi sercu. Wręcz przeciwnie - uważa się, że białka zawarte w jajach mogą obniżyć ciśnienie krwi.
W ramach długoletnich badań szczególną uwagę zwrócono na zależność pomiędzy , a zwłaszcza jedzeniem , i wystąpieniem choroby wieńcowej oraz udaru mózgu. Odkryto, że codzienne jedzenie jajek nie wiąże się z problemami z sercem - nie ma wpływu na ryzyko rozwoju chorób serca. Może zaś o 12 proc. obniżyć prawdopodobieństwo udaru mózgu.
Skąd taka zależność? Jak sądzą autorzy, znaczne są korzyści odżywcze z umieszczenia jaj w diecie. Duże jajko zawiera średnio 6 gramów wysokiej jakości białka, witaminy E, D, A, a także luteinę i zeaksantynę, które mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu jaja daja efekt przeciwutleniający, tj. zmniejszają i w organizmie. Co więcej, stanowią źródło białka, które pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Jak podaje WHO, udar mózgu jest spowodowany przez przerwanie dopływu krwi do mózgu, zwykle z powodu pęknięcia naczynia krwionośnego lub blokadę wywołaną skrzepem. To skutkuje odcięciem dopływu tlenu i składników odżywczych, co powoduje uszkodzenie tkanki mózgu.
Najczęstszym objawem udaru jest nagłe osłabienie lub drętwienie twarzy, rąk lub nóg, najczęściej po jednej stronie ciała. Inne objawy to: dezorientacja, trudności z mówieniem lub rozumieniem mowy, nagłe zaburzenia widzenia z jednym lub obu oczach, trudności z chodzeniem, , utrata równowagi lub koordynacji, nagły silny ból głowy, omdlenia. Skutki udaru zależy od tego, która część mózgu jest uszkodzona i jaki jest stopień szkód. Ciężki udar może spowodować nagłą śmierć.
Wyniki badań opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.