Strona głównaZdrowieJedna na pięć śmierci na świecie ma związek z niewłaściwą dietą

Jedna na pięć śmierci na świecie ma związek z niewłaściwą dietą

W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Jedna na pięć śmierci na świecie ma związek z niewłaściwą dietą [fot. Steve Buissinne from Pixabay]
Badanie szacuje, że jeden na pięć zgonów na świecie - czyli 11 milionów - jest związanych z niewłaściwą dietą, a sposób odżywiania się przyczynia się do wielu chorób przewlekłych u. W 2017 roku więcej zgonów było spowodowanych jedzeniem zawierającym zbyt małą ilość takich produktów, jak artykuły pełnoziarniste, owoce, orzechy i nasiona, niż dietą o nadmiarze tłuszczów trans, słodkich napojów oraz czerwonego i przetworzonego mięsa.
Badanie potwierdza to, co podejrzewano - nieodpowiednia dieta jest odpowiedzialna za więcej zgonów niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka na świecie - mówi dr Christopher Murray z Uniwersytetu w Waszyngtonie. - , i tłuszcz były przedmiotem debat politycznych w ciągu ostatnich dwóch dekad, jednak nasza ocena sugeruje, że głównymi dietetycznymi czynnikami ryzyka są wysokie spożycie sodu lub niskie ilości zdrowej żywności, takiej jak produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy i warzywa - dodaje dr Murray.
W badaniu wzięto pod uwagę spożycie głównych produktów i składników odżywczych w 195 krajach oraz określono wpływ niezdrowej diety na śmierć i choroby niezakaźne (w szczególności , choroby układu krążenia i ).

Skoncentrowano się na 15 składnikach/produktach - owocach, warzywach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach i ziarnach, mleku, , wapniu kwasach tłuszczowych omega-3 pochodzące z owoców morza, wielonienasyconych tłuszczach oraz czerwonym i przetworzonym mięsie, napojach słodzonych cukrem, kwasach tłuszczowych trans i sodzie.

Ogółem szacuje się, że w 2017 roku 11 milionów zgonów było związanych z niewłaściwą dietą. Jedzenie bogate w sód i ubogie w produkty pełnoziarniste oraz owoce łącznie odpowiadały za ponad połowę wszystkich śmierci, na które wpłynęło właśnie odżywianie się.

Przyczyny tych zgonów obejmowały: 10 milionów śmierci z powodu chorób układu krążenia, ponad 900 tysięcy śmierci z powodu raka i niemal 340 tys. śmierci w efekcie cukrzycy typu 2. Liczba zgonów związanych z dietą zwiększyła się w tym czasie z 8 milionów w 1990 roku, głównie ze względu na wzrost liczby ludności i starzenie się społeczeństw.

Nadmierna ilość sodu (powyżej 3 g dziennie) była głównym czynnikiem ryzyka śmierci i chorób w Chinach, Japonii i Tajlandii. Niedostatek produktów pełnoziarnistych (poniżej 125 g dziennie) był istotnym czynnikiem zagrożenia dla zdrowia w USA, Indiach, Brazylii, Pakistanie, Nigerii, Rosji, Egipcie, Niemczech, Iranie i Turcji. W Bangladeszu jedzono zbyt mało owoców, a w Meksyku jedzono najmniejsze dawki orzechów i ziaren.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy