29-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ponad jeden na 20 nowotworów na całym świecie jest wywoływany obecnością cukrzycy i wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI).
Jak obliczyli uczeni z Washington University School of Medicine w St. Louis, w 2012 roku prawie 6 proc. nowotworów, czyli niemal 800 tysięcy przypadków na całym świecie, rozwinęło się w wyniku cukrzycy typu 2 i nadwagi lub otyłości. Jednocześnie ustalono, że otyłość odpowiada za prawie dwa razy więcej przypadków tej choroby niż .
Autorzy podkreślili, że dotychczas dość dobrze znana była rola nadmiernej masy w ryzyku rozwoju nowotworu, ale wpływ cukrzycy nie został odpowiednio zbadany. Teraz pokazano, że cukrzyca, sama lub w połączeniu z nadwagą, jest odpowiedzialna za setki tysięcy przypadków raka rocznie na całym świecie. Dokładniej rzecz ujmując, otyłość stanowiła przczynę 4 proc. wszystkich nowotworów, a cukrzyca 2 proc.
Według ekspertów, jeśli globalne wskaźniki cukrzycy i będą nadal rosły, do 2035 roku ilość przypadków nowotworów przypisywany tym czynnikom wzrośnie o ponad 30 proc. u kobiet i o 20 proc. u mężczyzn.
Większość przypadków zachorowań na raka spowodowanych cukrzycą i otyłością dotyczyło zamożnych krajów zachodnich, a w dalszej kolejności krajów Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.
W przeszłości to palenie papierosów zdecydowanie było głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na raka, ale teraz pracownicy służby zdrowia powinni mieć świadomość, że pacjenci z cukrzycą lub nadwagą również mają zwiększone ryzyko , oceniają badacze.
Szacuje się, że na całym świecie na cukrzycę choruje 422 miliony ludzi dorosłych, a ponad 2 miliardy ma nadwagę lub cierpi na otyłość.
Wyniki badań zostały opublikowane w The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »