Strona głównaZdrowieJakie składniki odżywcze spowolnią starzenie się

Jakie składniki odżywcze spowolnią starzenie się

Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Jakie składniki odżywcze spowolnią starzenie się [fot. Ella Olsson from Pixabay]
- Pogarszający się stan mitochondriów w komórkach jest coraz częściej uznawany za wskaźnik osłabienia funkcji organizmu i rozwoju chorób przewlekłych związanych ze starzeniem się - zauważa dr Nathan K. LeBrasseur z Kliniki Mayo. Okazuje się, jednak, że odpowiednie składniki odżywcze mogą spowolnić proces komórek i powstrzymywać pojawiające się na choroby.

Mitochondria są określane jako „elektrownie komórkowe", ponieważ odpowiadają za wytwarzanie energii komórkowej. Co więcej, regulują metabolizm komórkowy, apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki), a także sygnalizację poprzez wytwarzanie reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Wolne rodniki to bardzo reaktywne cząsteczki kluczowe w wielu reakcjach biochemicznych, gdy jednak są obecne w nadmiarze, mogą powodować uszkodzenia komórek i całych tkanek.

Osłabienie funkcji i metabolizmu mitochondriów to jedne z kluczowych elementów procesu osłabienia komórkowego związanego z wiekiem (age-associated cellular decline, AACD) Nasilenie AACD działa jako wyzwalacz chorób i różnych stanów związanych z wiekiem.
Ponieważ zaburzenia w działaniu mitochondriów są związane z wieloma chorobami, w tym z , i chorobami neurodegeneracyjnymi, powstrzymanie dysfunkcji mitochondriów stanowi obiecujący cel w leczeniu wielu schorzeń związanych z wiekiem - mówi dr Roger A. Fielding z Uniwersytetu Tufts.
Przyjęcie zdrowych nawyków żywieniowych i regularne ćwiczenia poprawiają markery chorób związanych z wiekiem i łagodzą biologiczne starzenie się.

- Wydaje się, że ograniczenie kalorii poprawia markery ryzyka choroby u ludzi, ale zastosowanie tego w dłuższej perspektywie, pozostaje wyzwaniem - zauważa dr LeBrasseur. - Uzupełnienie diety składnikami odżywczymi ukierunkowanymi na określone mechanizmy związane z AACD może być dodatkiem do działań związanych ze stylem życia, które osłabią AACD - dodaje dr LeBrasseur.

Jak wykazano, wśród substancji naprawiających uszkodzenia mitochondriów i zmniejszających stany chorobowe, są: peptydy SS, , MitoQ (pochodna koenzymu Q10) oraz glicyna i N-acetylocysteina (GlyNAC). Związki, które mogą mieć wpływ na jakoś działania mitochondriów, obejmują: sirtuiny, inhibitor podziału mitochondrialnego (mdivi), urolitynę A i epikatechinę. Z kolei związki odżywcze, które, oddziałują na sygnalizację mitochondrialną, to: rybozyd nikotynamidu i mononukleotyd nikotynamidu.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy