18-12-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.
Często się przeziębiaszJeśli często źle się czujesz i łatwo „dopada" cię , przeanalizuj skłąd diety. odgrywa bardzo ważną rolę w układzie odpornościowym, ma udział w tworzeniu komórek, które pozwalają zachować dobre zdrowie.
Nie widać wyraźnej poprawy w budowie ciała, pomimo intensywnych ćwiczeńTwój wysiłek fizyczny na siłowni nie daje dobrych efektów, jeśli nie dostarczasz sobie odpowiedniej ilości białka. Gdy organizmowi brakuje białka, rozkłada on włókno mięśniowe, aby uzyskać to, czego potrzebuje. Nie ma znaczenia, jak intensywnie się ćwiczy, bez dostatecznej dawki białka, nie można zbudowac muskulatury.
Często doczuwasz głódBiałko dobrze syci. Zwykle w naszym jadłospisie jest wiele jego źródeł: chude mięso, jaja, jogurt, etc. Jeśli jednak rzadko serwujemy sobie te produkty i zostajemy głównie przy potrawach pełnych tłuszczów i węglowodanów, to możemy szybko się nasycać, ale i szybko po posiłku odczuwać .
Masz wahania nastrojówWęglowodany często wywołują podniesienie poziomu energii i poprawę nastroju lub jego znaczne obniżenie. Problem jest intensyfikowany przez niedobór białka, fluktuacje humoru są mniejsze, jeśli je się podlegające wolniejszemu trawieniu białko. Warto też pamiętać, że aminokwasy białkowe są budulcem neuroprzekaźników, które kontrolują nastrój. Białka pomagają mózgowi syntetyzować hormony, takie jak dopamina i serotonina, a one wywołują pozytywne emocje.
Źle sypiasz, w tym bezsenność, bywają związane z niestabilnym poziomem cukru we krwi, wzrostem poziomu kortyzolu i spadkiem produkcji serotoniny. Większe dawki węglowodanów w diecie wymagają znacznie więcej insuliny niż tłuszcz lub białko. Kiedy z kolei jada się przede snem pokarmy z białkiem, zwiększa się produkcja tryptofanu i serotoniny, a one mają minimalny wpływ na poziom glukozy we krwi.