04-03-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzechy włoskie i migdały są szczególnie polecane osobom a cukrzycą typu 2, pomogą zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym u diabetyków.
Pacjenci chorujący na powinni umieścić w swojej diecie. Diabetycy, którzy regularnie je jedzą, cechują się o 20 proc. niższym ryzykiem problemów z sercem niż pozostali. Ma to szczególnie istotne znaczenie, biorąc pod uwagę fakt, że cukrzyca sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.
Z badań Harvard T.H. Chan School of Public Health wynika, że jedzenie pięciu porcji orzechów włoskich i/lub migdałów tygodniowo (jedna porcja została kreślona jako 30 g) chroni cukrzyków przed zaburzeniami pracy serca i .
Jak wskazują autorzy, orzechy włoskie i inne orzechy drzewne dają organizmowi więcej korzyści sercowo-naczyniowych niż np. ziemne. Testy pokazują, że takie orzechy, jak migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy pekan, makadamia, czy orzechy laskowe pomagają w kontrolować poziomu cukru we krwi, ciśnienia krwi i cholesterolu, a także mogą złagodzić stany zapalne i poprawić stan naczyń krwionośnych. W efekcie chronią diabetyków przed chorobami układu krążenia oraz przedwczesną śmiercią.
W badaniach z udziałem kilkunastu tysięcy pacjentów z cukrzycą Amerykanie wykazali, że regularne jedzenie wspomnianych orzechów po diagnozie cukrzycy oznaczało zmniejszenie ryzyka o 10 proc. oraz o 25 proc. prawdopodobieństwa przedwczesnej śmierci z powodu zaburzeń sercowo-naczyniowych lub jakiejkolwiek innej przyczyny. Co więcej, każda dodatkowa orcja orzechów oznaczała dalszy kilkuprocentowy spadek zagrożenia chorobami serca.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, na cukrzycę choruje ponad 420 milionów ludzi na całym świecie. Choroba jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku, niewydolności nerek, zawałów serca, udaru i amputacji kończyn dolnych. Statystyki pokazują, że corocznie bezporednio z powodu cukrzycy umiera 1,6 mln ludzi, a 2,2 traci życie w zwiazku z zaburzeniami związanymi z nadmiernym poziomem glukozy we krwi.
Na temat badań można przeczytać w czasopiśmie Circulation Research.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »