01-10-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sposób odżywiania się ma duży wpływ na nasze zdrowie - może uchronić przed nas przed jakąś dolegliwością lub też nasilić objawy choroby. Dotyczy to także nadciśnienia.
to stan, w którym w naczyniach krwionośnych odnotowuje się podwyższone ciśnienie. Im jest ono wyższe, tym mocniej serce musi pompować krew. Jeśli taka sytuacja się przedłuża, prowadzi do uszkodzenia organów, w tym serca, nerek, czy mózgu.
Uczeni z Uniwersytetu Południowej Kalifornii wykazali, że odpowiednia dieta może znacznie zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego bez stosowania leków. Według nich, jedzenie większej ilości określonych produktów, m. in. warzyw i owoców, przyczynia się do zmniejszenia poziomu ciśnienia krwi. Jedną z głównych zasad jest tu dostarczanie sobie większych niż w przeciętnej diecie dawek .
Ludziom o podwyższonym ciśnieniu szczególnie zaleca się wzbogacenie diety o ziemniaki, awokado, fasolę. Jednocześnie zaznacza się, że osoby o niskim ciśnieniu nie powinny serwować sobie większych ilości tych produktów, bo może to prowadzić do dalszego obniżenia ciśnienia.
Poza tym warto zadbać o to, by dieta była zrównoważona. Jeśli organizm nie ma dostatecznej ilości minerałów i witamin, może to prowadzić do poważnych chorób, takich jak i . Co więcej, ci, którzy zmagają się z nadciśnieniem, powinni ostrożnie raczyć się kawą i mocną herbatą.
Światowa Orgaizacja Zdrowia podaje, że choroby serca są główną przyczyną śmierci w skali globalnej. Co roku z ich powodu umiera niemal 18 milionów ludzi, co stanowi 31 proc. wszystkich zgonów. Najczęstsze przyczyny to i udar.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »