29-06-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Gazy często są spowodowany tym, co i jak się je i pije. - Jedną z najczęstszych przyczyn jest połknięcie powietrza. Szybkie jedzenie, picie z butelki lub picie może zwiększyć ilość połykanego powietrza i wydzielanego gazu - mówi G. Richard Locke gastroenterolog z Mayo Clinic.
Inne przyczyny to czegoś, co zawiera trudne do strawienia substancje. Przykładowo, fasola i inne produkty bogate w często wywołują gazy. Ponadto, fruktoza występująca w owocach i niektórych słodzikach mogą dać ten sam efekt, podobnie jak laktoza, czyli cukier mleczny.
Jak sobie radzić z gazami i ? Produkty dostępne bez recepty, które zawierają symetykon, węgiel leczniczy lub enzym, który pomaga w rozkładaniu fasoli i warzyw, mogą zredukować gazy. Pomocne jest też eksperymentowanie z dietą - eliminacja pewnych pokarmów i ponowne ich wprowadzenie - może pomóc w określeniu, co daje kłopotliwe efekty. Poza tym warto jeść wolno, unikać napojów gazowanych i nie żuć gumy oraz unikać ssania cukierków. Wreszcie, w trawieniu pomocna jest aktywność fizyczna, choćby chodzenie.
Jeśli problem ciągle jest uciążliwy, warto porozmawiać z lekarzem. Nawet jeśli nie jest to poważny kłopot, medyk może dać parę dodatkowych, skutecznych rad.
Pamiętaj, aby poinformować lekarza, jeśli masz gazy lub wzdęcia wraz z innymi objawami, takimi jak: krwawienie, gorączka, niewyjaśniona , bóle brzucha lub zmiany w pracy jelit. Sympotmy te mogą wskazywać na podstawowy problem, który wymaga leczenia.
Na podstawie: