Strona głównaZdrowieJak zmniejszyć ryzyko raka żołądka

Jak zmniejszyć ryzyko raka żołądka

Rak żołądka jest czwartą przyczyną śmierci nowotworowej u kobiet i mężczyzn. Jest najpowszechniejszy wśród osób po siedemdziesiątym roku życia. Jakkolwiek w rozwoju nowotworów określoną rolę odgrywają czynniki genetyczne, styl życia ma również ważny wpływ na ryzyko rozwoju raka. Zobacz, co możesz zrobić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.
Jak zmniejszyć ryzyko raka żołądka [Fot. PIC4U - Fotolia.com] Głównym czynnikiem ryzyka jest zakażenie Helicobacter pylori. Jest to bakteria, która może pojawić się na błonie śluzowej żołądka powodując zakażenie i stany zapalne żołądka oraz prowadząc do powstania wrzodów. Przewlekłe zapalenie żołądka wywołane tą bakterią powoduje stres oksydacyjny i sprzyja rozwojowi raka. Poza tym na rozwój groźnych stanów zapalnych może wpłynąć m. in. .

Jeśli chodzi o styl życia, na pojawienie się raka wpływ ma palenie papierosów oraz niezdrowe odżywianie się. Chorobie może sprzyjać duża ilość czerwonego mięsa, szczególnie wędzonego i z zawartością środków konserwujących oraz azotanów. Właściwości ochronne z kolei ma dieta bogata w nieprzetworzone warzywa i owoce. Profilaktyczny jadłospis powinien być bogaty w i naturalne produkty.

Poza jakością jedzenia trzeba też zwracać uwagę na jego ilość. również sprzyjają rozwojowi raka żołądka. Potwierdziło to już wiele badań. Przykładowo, uczeni z amerykańskiego National Cancer Institute odkryli, że ci, którzy w ciągu dorosłego życia zayskali na wadze ponad 20 kilogramów, mają o 60 do 80 proc. wyższe ryzyko choroby niż ci, którzy zachowali zdrową wagę. Co więcej, osoby z nadwagą były też dwukrotnie bardziej narażone na raka przełyku niż osoby cechujące się niewielką zmianą masy ciała na przestrzeni lat.

Aby zmniejszyć ryzyko raka wpustu żołądka i pozostałej części żołądka, trzeba kontrolować infekcję Helicobacter pylori i refluks żołądkowy. Zakażeniu wspomnianą bakterią można zapobiec dostatecznie często myjąc ręce, właściwie gotując jedzenie i pijąc wodę tylko ze sprawdzonych źródeł. Nie jest jednak jasne, w jaki sposób dochodzi do infekcji, wiadomo, że takie środki ostrożności mogą pomóc jej uniknąć. W przypadku zdiagnozowania obecności Helicobacter, na podstawie prostych badań oddechowych, skuteczne jest leczenie antybiotykami.

Poza tym zalecana jest zdrowa dieta, rezygnacja z mocno solonych i wędzonych produktów, a także unikanie .

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy