Strona głównaZdrowieJak zmniejszyć apetyt: trzeba jeść to, co chrupiące

Jak zmniejszyć apetyt: trzeba jeść to, co chrupiące

Jeśli trudno ci powstrzymać nadmierny apetyt, a chcesz schudnąć, sięgaj po produkty, których jedzenie oznacza pewien poziom hałasu - dzięki temu łatwo zmniejszysz swój posiłek.
Na , ma wpływ nasze przyzwyczajenie, ale także konsystencja posiłku, jego smak i wygląd, jak również... odgłos wywoływany jedzeniem. To nie żart, jeśli jemy w ciszy, sięgamy po większe ilości określonego dania, mówią badacze z Brigham Young University w Provo i Colorado State University w Fort Collins.

W ramach badań przeprowadzono trzy eksperymenty mierzące bezpośredni wpływ wyrazistości dźwieku na wielkość konsumowanej porcji. Odkryto, że uczestnicy jedli tym mniej, im bardziej chrupiący był posiłek czy też im większy był hałas wydawany podczas jego spożywania.

Przykładowo, podczas eksperymentu niektórzy uczestnicy używali zestawu słuchawkowego, który emitował niskie dźwięki lub wystarczająco silne, aby zagłuszyć hałas związanego z żuciem słonych . Zaobserwowano, że ci, którzy nie słyszeli dźwięku gryzionych precli, zjadali 4, a ci, którzy mieli okazję je usłyszeć, sięgali przeciętnie po 2,75 precla.

Autorzy wskazują, że efekty mogą wydawać się niewielkie, ponieważ różnica jest mniejsza niż 2 precle, niemniej w ciągu tygodnia, miesiąca lub roku, dzięki większej uważności naprawdę można istotnie zmniejszyć ilość pałaszowanego jedzenia.

Skąd taki efekt? Badacze sądzą, że może on wynikać z efektu chrupania, a dokładniej z tego, że określony hałas podczas jedzenia uświadamia nam sam jego proces i szybciej odczuwamy . To dlatego oglądanie telewizji czy słuchanie muzyki przy posiłku może tuczyć - sprzyja przejadaniu się, bo powstrzymuje uświadomienie sobie czynności jedzenia zaburzając słyszalność jej dźwięku.

O badaniach można przeczytać w czasopiśmie Food Quality.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy