13-02-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zmiany pogodowe wpływają na rozprzestrzenianie się salmonelli, ostrzegają badacze z Uniwersytetu w Surrey.
Oceniono wpływ różnych czynników pogodowych na transmisję - głównej przyczyny chorób przenoszonych drogą pokarmową w Europie, odpowiadającej za prawie jedną na trzy epidemie przenoszone tą drogą.
Salmonella to rodzaj bakterii, która może powodować . Występuje w jelitach zwierząt i ludzi i może zanieczyścić żywność, jeśli jedzenie nie jest odpowiednio gotowane lub przetwarzane. Salmonella może powodować biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka, a jest najbardziej rozpowszechniona w miejscach o złych warunkach sanitarnych i .
Pod uwagę wzięto przypadki Salmonelli w Anglii i Walii w latach 2000-2016 z danymi Met Office z tego okresu, skupiając się na 14 różnych czynnikach pogodowych. To dało ogólne zrozumienie wpływu wielu czynników pogodowych na przypadki Salmonelli, co doprowadziło do szczegółowego opisu ryzyka salmonellozy, gdy znana jest lokalna pogoda w ciągu ostatnich dni.
Wyższe temperatury (powyżej 10 stopni Celsjusza), wilgotność względna, temperatura punktu rosy (od 7 do 10 stopni Celsjusza) i dłuższe dni (ponad 12-15 godzin) zostały zidentyfikowane jako kluczowe czynniki pogodowe związane ze wzrostem liczby przypadków Salmonelli, niezależnie od lokalizacji geograficznej.
- Model, którego użyliśmy do analizy danych, jest obiecujący, ponieważ wyniki zostały powtórzone w Anglii, Walii i niezależnie w Holandii, co sugeruje potencjał szerszego zastosowania w innych krajach europejskich, aby pomóc uzyskać nowe spostrzeżenia na temat częstości występowania Salmonelli - mówi dr Gianni Lo Iacono z Uniwersytetu w Surrey.
- Badanie podkreśla, jak znaczącą rolę w ogniskach Salmonelli odgrywa pogoda i dostarcza cennego narzędzia do przewidywania przyszłych zagrożeń i dostosowywania interwencji, szczególnie w kontekście zmiany klimatu - wyjaśnia dr Lo Iacono.
Na podstawie: