16-02-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Smażenie jest niezdrowe? Wcale nie musi takie być. Wystarczy odpowiednia patelnia, dobry olej i przestrzeganie kilku istotnych zasad w kuchni. Dzięki temu dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat.
Wybór patelni. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu.
Temperatura smażenia. Patelnie należy rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić, wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę.
Dobry olej. Dodawać jak najmniej (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa). Do krótkiego smażenia najlepszej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy. Warto sprawdzić na oleju temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C. Taka temperatura zapewnia optymalne smażenie.
Technika i czas smażenia. Po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekać chwilę, aż ten zacznie lekko dymić. Wrzucić wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzucić na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Przerzucać składniki przez kolejne 2-3 minuty. Mięso z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę.
Florina