Strona głównaZdrowieJak zdrowo gotować, by uniknąć cukrzycy

Jak zdrowo gotować, by uniknąć cukrzycy

Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak zdrowo gotować, by uniknąć cukrzycy [© Photographee.eu - Fotolia.com] Wystarczy zmienić nieco sposób gotowania, by lepiej się poczuć i móc liczyć na dobre zdrowie. Podczas smażenia, grillowania lub pieczenia w żywności powstają końcowe produkty zaawansowanej glikacji, czyli tzw. AGE (ang. advanced glycationend-products), które nie sprzyjają zdrowiu.

Wyższe poziomy AGEs są związane z opornością na insulinę i stanami zapalnymi w organizmie. To zaś istotnie zwiększa ryzyko . sprawia, że cukier z jedzenia dostaje się do komórek i moze być wykorzystywany jako „paliwo". Bez odpowiedniego działania tego hormonu, np. przy oporności na insulinę, we krwi pozostaje nadmiar , co może skutkować kłopotami z sercem, oczami, nerkami oraz innymi narządami.

Uczeni z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku odkryli, że gdy osoby chorujące na cukrzycę lub demencję zmieniają dietę na taką o niskiej ilości AGE, cechują się mniejszą ilością stanów zapalnych.

Naukowcy losowo przypisali uczestników (każdy z nich miał co najmniej 50 lat) do jednej z dwóch grup dietetycznych - pierwsza stosowała jadłospis z dużą ilością AGE, druga, z niewielkimi dawkami tych związków. U badanych oceniono pięć czynników sprzyjających kłopotom zdrowotnym: nadmierny obwód talii, , niski poziom , wysoki poziom trójglicerydów oraz podwyższony poziom cukru we krwi na czczo.

Uczestnicy na diecie o niskiej ilości AGE nie zmienili produktów w swoim menu, a jedynie zmodyfikowali sposób przyrządzania posiłków. Przykładowo, zamiast smażonych jaj, jedli gotowane, zmaiast pieczonego kurczaka, serwowali go sobie ugotowanego na parze. Okazało się, że po pięciu miesiącach takiego sposobu odżywiania się odnotowano poprawę wszystkich wyżej wymienionych parametrów. Ogólnie rzecz ujmując, ludzie ci mieli niższy poziom stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Ustalono, że zmniejszyła się też oporność na insulinę.

Wyniki badań są dostępne w magazynie Diabetologia.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy