Strona głównaZdrowieJak zdrowo gotować, by uniknąć cukrzycy

Jak zdrowo gotować, by uniknąć cukrzycy

Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak zdrowo gotować, by uniknąć cukrzycy [© Photographee.eu - Fotolia.com] Wystarczy zmienić nieco sposób gotowania, by lepiej się poczuć i móc liczyć na dobre zdrowie. Podczas smażenia, grillowania lub pieczenia w żywności powstają końcowe produkty zaawansowanej glikacji, czyli tzw. AGE (ang. advanced glycationend-products), które nie sprzyjają zdrowiu.

Wyższe poziomy AGEs są związane z opornością na insulinę i stanami zapalnymi w organizmie. To zaś istotnie zwiększa ryzyko . sprawia, że cukier z jedzenia dostaje się do komórek i moze być wykorzystywany jako „paliwo". Bez odpowiedniego działania tego hormonu, np. przy oporności na insulinę, we krwi pozostaje nadmiar , co może skutkować kłopotami z sercem, oczami, nerkami oraz innymi narządami.

Uczeni z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku odkryli, że gdy osoby chorujące na cukrzycę lub demencję zmieniają dietę na taką o niskiej ilości AGE, cechują się mniejszą ilością stanów zapalnych.

Naukowcy losowo przypisali uczestników (każdy z nich miał co najmniej 50 lat) do jednej z dwóch grup dietetycznych - pierwsza stosowała jadłospis z dużą ilością AGE, druga, z niewielkimi dawkami tych związków. U badanych oceniono pięć czynników sprzyjających kłopotom zdrowotnym: nadmierny obwód talii, , niski poziom , wysoki poziom trójglicerydów oraz podwyższony poziom cukru we krwi na czczo.

Uczestnicy na diecie o niskiej ilości AGE nie zmienili produktów w swoim menu, a jedynie zmodyfikowali sposób przyrządzania posiłków. Przykładowo, zamiast smażonych jaj, jedli gotowane, zmaiast pieczonego kurczaka, serwowali go sobie ugotowanego na parze. Okazało się, że po pięciu miesiącach takiego sposobu odżywiania się odnotowano poprawę wszystkich wyżej wymienionych parametrów. Ogólnie rzecz ujmując, ludzie ci mieli niższy poziom stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Ustalono, że zmniejszyła się też oporność na insulinę.

Wyniki badań są dostępne w magazynie Diabetologia.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DZIESIĘĆ + DZIEWIĘĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X