10-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Starasz się zachować zdrową dietę i zwracasz uwagę na to, co zawiera każdy posiłek, ale gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie jesteś w stanie jej zwalczyć? Takie dietetyczne potknięcia mogą zniweczyć wysiłki odchudzania, więc warto wiedzieć, dlaczego tak silna jest ochota na słodycze i inne przekąski oraz móc ją osłabić.
Jedzenie przekąsek pełnych cukru i tłuszczu silnie wpływa na ośrodki mózgu, które regulują procesy „nagrody" związane z odczuwaniem przyjemności. To dlatego tak trudno oprzeć się chęci na słodycze, hamburgery czy frytki.
Bezpośrednie przyczyny chęci sięgnięcia po określoną przekąskę są złożone - zarówno czynniki fizyczne, jak i psychiczne wpływają na problemy z opieraniem się przemożnej chętce na coś smakowitego.
Dieta a zaburzona regulacja apetytuStandardowe odczucie głodu wynika z określonej aktywności neuronów, neuroprzekaźników, peptydów jelitowych i hormonów. Mechanizm ten jest określany jako homeostatyczna . Jak wynika jednak z badań, duża ilość cukru i przetworzonych produktów ma wpływ na ośrodki mózgu, które regulują procesy poznawcze związane nagrodą i przyjemnością. Neuroprzekaźniki, takie jak opioidy i dopamina działają podobnie jak narkotyki. Im więcej ich wydziela się w wyniku jedzenia słodkich i tłustych produktów, tym łatwiej się od nich uzależniamy i trudniej nam się oprzeć jedzeniu niezdrowych rzeczy.
Niski poziom glukozyJeśli nie mamy czasu na zjedzenie posiłków o zwykłych porach i „w biegu" chwytamy jakąś przekąskę, często doświadczamy znacznego spadku poziomu . To z kolei przekłada się na nasiloną chęć zjedzenia czegoś, co szybko zwiększy ilość glukozy, a taki efekt dają słodkie .
StresW stresujących chwilach traci się kontrolę nad jedzeniem. Chętnie chwyta się wówczas po coś do jedzenia, by się uspokoić, bo z chwilą relaksu i „oddechu" kojarzymy przekąski.
Brak snuJak dowiodły badania, niedostatek snu (tak dziś powszechny ze względu na szybki i wypełniony nowymi technologiami styl życia) zaburza wydzielanie hormonów, które kontrolują apetyt. Przyczynia się to do zwiększenia greliny (hormonu zwiększającego apetyt) i zmniejszenia stężenia leptyny (hormonu, który hamuje apetyt).
Silne emocjeNie tylko stres skłania do sięgnięcia po coś wysokokalorycznego: niepokój, frustracja, gniew, zdenerwowanie, nuda, etc. także sprzyjają nasileniu chęci na i fast food.
Jak osłabić (nadmierny) Przede wszystkim wiedza o tym, co wywołuje ochotę na przekąskę, pozwala na lepszą walkę z „zachciankami". Trzeba uważać, by nie nauczyć się postrzegać jedzenia jako „nagrody". Poza tym warto regularnie jeść, nie unikając żadnego posiłku. Trzeba też odpowiednio długo sypiać. Co więcej, pomocna jest regularna aktywność - i zmniejsza ochotę na niezdrową żywność. Wreszcie, dobrze jest unikać wystawiania się na pokusę, np. nie trzymać słodyczy na widoku.