02-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Różnie reagujemy na stres. Jedni nie chcą jeść i myśl o posiłku wywołuje u nich mdłości, inni nie mogą zaprzestać poszukiwań w lodówce przekąsek, które „pomogą" jakoś przetrwać trudny okres. Liczniejsza jest ta druga grupa, a ponieważ takie zachowanie prowadzi do jeszcze poważniejszych kłopotów (np. z nadwagą i otyłością), warto się temu przeciwstawić. Trzeba mieć dobry plan, by walczyć z „zajadaniem" stresu.
Jedz reguarnie
Znacznie ograniczysz cheć sięgnięcia po coś do jedzenia, jeśli twoje posiłki będą zawierały produkty bogate w , owoce, warzywa, jogurt oraz niskotłuszczowe sery i jeśli będą spożywane regularnie. Takie menu dostarczy energii na odpowiednio długi czas i ograniczy odczuwanie głodu, a wtedy łatwiej jest walczyć z zachciankami, bez względu na ich przyczyny.
Wybieraj jedzenie o niskim indeksie glikemicznymZnaczna większość węglowodanów, jakie sobie dostarczasz, powinna cechować się niskim indeksem glikemicznym. Przykładowo, taką cechą odznaczają się np. brązowy ryż, słodkie ziemniaki, marchew czy . Dzięki temu energia będzie uwalniana w organizmie sukcesywnie, a to również wzmacnia odmawianie sobie dodatkowych przekąsek.
Relaksuj się, a na tym froncie nasilniejszą bronią jest zdolność do odprężania się. Jeśli umiesz porządnie odpoczywać, doświadczany stres nie będzie miał na ciebie tak silnego wpływu. Wypróbuj sprawdzone i powszechnie dostępne sposoby - , długie ciepłe kąpiele, aktywność fizyczną, masaże, etc.
Poznaj własne emocjeDelficka porada: „poznaj samego siebie" znajduje zastosowanie w walce z niekontrolowanym jedzeniem. Wielu ludzi sięga bowiem po coś do przekąszenia, by złagodzić doświadczane emocje. Zamiast tego, warto zorientować się, o co tak naprawdę chodzi. Uświadomienie sobie, że odczuwa się smutek, brak pewności siebie, niepokój, etc. umożliwia rozmyślne powstrzymanie się od reakcji w postaci szukania czegoś do zjedzenia.
Nie pozbawiaj się ulubionego jedzeniaJeśli decydujesz się na całkowite unikanie ulubionych potraw czy deserów, tym silniejszą odczujesz na nie ochotę, a w sytuacji zwiększonego stresu, twoja wola słabnie i z wyższym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie to, co przyjemnie kojarzysz jako wyjątkowo smaczne. Ustal więc dzień w miesiącu lub tygodniu (w zależności jak bardzo kaloryczne jest twój ulubiony posiłek), w którym jesz to, co tak bardzo lubisz. Dzięki temu łatwiej ci się będzie trzymać grafiku i zrezygnować z niezdrowych produktów podczas odczuwnaia .
Nagradzaj się rozsądnieW nagrodę za ciężki dzień pracy, poradzenie sobie z domowym kłopotem, wykonanie prac w ogrodzie, etc. chętnie kupujemy sobie lody, czekoladę, czy ciastka. Zmień ten schemat. Niech nagrodą będzie np. jakieś czasopismo lub lub obejrzenie ulubionego serialu komediowego. Jeśli odzwyczaisz się od kojarzenia jedzenia z premiowaniem swoich zachowań i osiągnięć, łatwiej zrobisz to także w odniesieniu do stresujących sytuacji.