29-01-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Jedzenie zielonych warzyw liściastych może być dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru.
Przedstawione podczas tegorocznej International Stroke Conference badania dowodzą, że osoby, które jedzą większe od przeciętnych ilości , mają o 64 procent mniejsze ryzyko wystąpienia .
W badaniach wzięło udział niemal siedemset osób w średnim wieku ok. 54 lat. Ustalono, że osoby z nadciśnieniem częściej doświadczały udaru, jeśli zmagały się jednocześnie z cukrzycą. Poza tym problem częściej dotyczył tych, którzy doświadczali intensywniejszego stresu i odznaczali się wyższym poziomem cholesterolu. Okazało się też, że jedzenie zielonych warzyw liściastych w większej niż przeciętna ilości oznaczało wyższą ochronę przed udarami.
Udar spowodowany jest przerwaniem dopływu krwi do mózgu, zwykle z powodu pęknięcia lub zablokowania naczynia krwionośnego przez skrzep, co odcina dopływ tlenu i składników odżywczych, powodując uszkodzenie tkanki mózgowej.
Najczęstszym objawem udaru jest nagłe osłabienie lub drętwienie twarzy, ręki lub nogi, najczęściej po jednej stronie ciała. Inne objawy to: dezorientacja, trudności w mówieniu lub rozumieniu mowy; trudności z widzeniem; trudności w chodzeniu, , utrata równowagi lub koordynacji; silny ; omdlenie lub utrata przytomności.
Skutki udaru zależą od tego, która część mózgu jest uszkodzona. Ciężki udar może spowodować nagłą śmierć.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »