Strona głównaZdrowieJak uniknąć odwodnienia latem?

Jak uniknąć odwodnienia latem?

Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia. Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.
Jak uniknąć odwodnienia latem? [Fot. valya82 - Fotolia.com] Każdemu według potrzeb

Optymalne spożycie powinno wynosić w granicach 2-2,5 litra na dobę.

– Kobiety potrzebują nieco mniej wody niż mężczyźni (przeciętnie 2 wobec 2,5 litra). – Zgodnie z zaleceniami Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów, szacuje się, że powinniśmy spożywać 30 mg wody na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie znacznie wzrasta, gdy znajdujemy się w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura lub podejmujemy jakąś aktywność fizyczną. Wówczas powinniśmy pić o około litr płynów więcej niż zazwyczaj – mówi dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Owoce i warzywa przeciwdziałają odwodnieniu

Ważnym ostrzeżeniem, które wysyła nasz organizm jest uczucie pragnienia, świadczące o tym, że jesteśmy odwodnieni już w 2-3%. Nie należy doprowadzać do . Szczególnie wrażliwe grupy to dzieci i osoby starsze. Powinniśmy stosować nawyk picia zanim poczujemy uczucie pragnienia. Należy pamiętać, że wraz z potem, organizm wydala niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Podczas przebywania w wysokich temperaturach szybko tracimy na przykład sód czy potas. Aby odzyskać te cenne składniki, poza odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinniśmy również zadbać o prawidłowe odżywianie.

– Doskonałym źródłem witamin i mikroskładników są owoce, a lato to czas, gdy ich dostępność jest zdecydowanie największa. Rekomendowana dawka owoców i warzyw w dobowej diecie wynosi minimum 400 gramów, które najlepiej spożyć w 5 porcjach. Ponadto, owoce stanowią doskonałe źródło energii, potrzebnej podczas aktywności fizycznych, których latem podejmujemy znacznie więcej niż w innych porach roku. Podczas sezonu letniego można jeść na przykład truskawki czy arbuzy. Takie owoce zawierają dużo wody. Cennym źródłem składników bioaktywnych są także borówki, maliny, jagody – tłumaczy prof. Stoś.

Lato to okres, gdy jesteśmy zajęci turystycznymi wojażami, spacerami czy uprawianiem sportu, dlatego potrzebujemy wygodnej i łatwo dostępnej alternatywy dla owoców i warzyw. Wartościowymi zamiennikami dla owoców i warzyw są soki.

– Soki są świetnym rozwiązaniem także dlatego, że latem rzadziej odczuwamy głód, przez co często nie uzupełniamy składników odżywczych w dostatecznym stopniu. Osobom aktywnym szczególnie polecam z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, która pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny oraz folianów, zmniejszających uczucie zmęczenia i potasu, który wspiera poprawne funkcjonowanie mięśni – wyjaśnia prof. Stoś.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy