01-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Letnia dieta kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Wakacje to okres łatwej dostępności wielu warzyw i owoców. Sezonowe produkty są świeże, relatywnie tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który nierzadko nie ogranicza się do świeżych produktów...
Wydawałoby się, że latem trudno o dietetyczne wpadki. Na rynkach i osiedlowych warzywniakach dostęp do świeżych warzyw i owoców po przystępnych cenach jest nieograniczony. Wakacje jednak to jednocześnie czas rozprężenia, co często dotyczy również naszego sposobu odżywiania się. Dietetyk Marisa Moore z American Dietetic Association radzi więc, jak uniknąć dietetycznych gaf.
Lato obfituje w świeże owoce i warzywa, ale i niektóre składniki niszczą plany utrzymania odpowiedniej wagi. Sałatka ziemniaczana, sałatka z makaronem czy coleslaw mogą wydawać się zdrowymi posiłkami, ale i jednocześnie często zawierają znaczne ilości kalorii. Pół miseczki sałatki ziemniaczanej, na przykład, może dostarczać 200 kalorii. Warto wybierać małe porcje lub czynić sałatki lżejszymi poprzez ograniczenie ilości dodawanego do nich majonezu (zamiast majonezu poleca się beztłuszczowy grecki jogurt), a także dorzucić dla smaku więcej trochę musztardy i pokrojonych w kostkę różnych warzyw.
Margarita, daiquiri i inne podobne trunki są bogate w cukier i łatwo racząc się nimi dostarczyć sobie nawet do 400 kalorii. Lepiej wybrać odrobinę wina, lekkie piwo lub wodę gazowaną z cytryną. Warto pamiętać, że eksperci rekomendują nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn dziennie.
- Mrożone napoje vs ładna sylwetka
550 ml koktajlu owocowego (tzw. smoothie) to około 500 kalorii, a 450 ml kawy mrożonej może oznaczać dostarczenie sobie nawet 400 kalorii. Warto więc zamawiać małe porcje i prosić o napoje kawowe z beztłuszczowym mlekiem oraz bez bitej śmietany, koktajle owocowe zaś warto przygotowywać w domu na bazie świeżych owoców, lodu i beztłuszczowego jogurtu.
Badania pokazują, że im więcej żywności ma się przed sobą, tym więcej się zje. Trzeba „obejrzeć" produkty przed nakładaniem na talerz. Warto wypełnić go owocami, warzywami i chudym mięsem, takim jak grillowany kurczak lub ryby, a także małymi porcjami swojej ulubionej potrawy. Nie ma również „obowiązku" zjedzenia wszystkiego od razu, lepiej więcej czasu poświecić na ruch pod gołym niebem niż na konsumpcję na świeżym powietrzu.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »