Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Utrata na wadze i utrzymanie szczuplejszej sylwetki to zadanie niełatwe, ale nie niemożliwe. Eksperci sagazone radzą, jak to zrobić.
Zmotywuj się Poziom motywacji jest istotnym czynnikiem oszacowania czy nasze wysiłki się powiodą. Na początku zwykle każdy jest zdecydowany, potrzeba jednak uporu w dążeniu do celu. Zatem, spróbuj kilku wskazówek - powinny pomóc w osiągnięciu upragnionego efektu
• Zrób listę powodów, dla których chcesz schudnąć.
• umocnij pewność siebie przypominając sobie swoje sukcesy, zarówno te największe, jak i drobne, zakończone powodzeniem przedsięwzięcia;
• Jasno określ, najlepiej zapisz, co dokładnie chcesz osiągnąć, dlaczego i kiedy.
• Wyznacz datę i plan diety oraz ćwiczeń.
Trening jest niezbędny Jeśli nie lubisz tradycyjnych ćwiczeń, nie wykonuj ich. To jednak nie oznacza, że możesz w ogóle zrezygnować z aktywności fizycznej. Przejście 10 000 kroków dziennie pozwala spalić 300 do 500 kalorii. To zaś oznacza, że spacerując tak przez 10 dni możesz zrzucić pół kilograma bez zastosowania żadnej diety...
• Zakup krokomierz (pedometer), będziesz mógł/mogła obliczać ilość kroków, przebyty dystans, oszacować ilość spalonych kalorii, kontrolować prędkość chodu.
• Staraj się wykonywać ćwiczenia w powtarzalnych seriach - po 10 - 20 minut;
• Pewnie słyszałeś/aś to wcześniej, ale warto przypomnieć - zwiększ ilość wysiłku fizycznego poprzez np. wybór schodów zamiast windy, przechadzkę zamiast skorzystania ze środka transportu, etc.
• Podejmij trening oporowy wykorzystując ciężarki lub wagę własnego ciała (joga, pilates), który stanowi bodziec do wzrostu tkanki mięśniowej i pozwala spalić kalorie także, kiedy ćwiczysz w pozycji siedzącej.
Kontroluj porcje posiłków
Jak obliczyli dietetycy, przeciętna wielkość posiłków wzrosła o około 30% w ciągu ostatniej dekady. I to nie tylko w restauracjach oraz barach serwujących fast food, obszerniejsze są obecnie talerze obiadowe, więc także porcje zjadane w domach są większe.
Nie trzeba wszystkiego ważyć. Zamiast tego, narysuj mentalny obraz tego, jak duża powinna być odpowiednia porcja posiłku.
• Używaj mniejszych talerzy - wypełnione po brzegi oszukają twój mózg co do wielkości porcji.
• Jedząc poza domem z partnerem, przyjacielem, czy kolegą, wybierz możliwość podania głównego posiłku na dwóch talerzach.
• Wypełnij swój talerz zielonymi warzywami, np. szpinakiem, brokułami, sałatą, aby zmniejszyć apetyt na wysokokaloryczne jedzenie.
Optuj za śniadaniem
Śniadanie to bardzo ważny posiłek. Jeśli z niego rezygnujemy, podczas obiadu najczęściej spożywamy zdecydowanie za dużo kalorii.
• Płatki owsiane, kukurydziane, czy pieczywo pełnoziarniste to dobry wybór. Pomogą ustabilizować poziom cukru we krwi, dadzą energię na cały poranek.
• Jeśli nie odczuwasz rano głodu i najchętniej wypił(a)byś jedynie filiżankę kawy, spróbuj zamiast jednej ze wspomnianych propozycji śniadaniowych, zjeść owoc, wypić niskotłuszczowy jogurt i chude mleko.
Wysypiaj się
Ostatnie badania wykazały, że we krwi osób, które niedostatecznie długo śpią, obniża się poziom leptyny, hormonu hamującego apetyt i odpowiadającego za ocenę mózgu, czy zjedliśmy dostatecznie dużo.
• Wstań pół godziny wcześniej, aby mieć czas na właściwe przebudzenie się i nabranie apetytu na śniadanie.
• Nie jedz zbyt późno, lepiej połóż się spać odczuwając lekki głód.
• Nie wykonuj forsownych ćwiczeń przed położeniem się do łóżka, mogą mieć bowiem efekt stymulujący.
• Przygotowuj się do snu wyciszając organizm np. dzięki ciepłej kąpieli lub herbaty rumiankowej.
• Wieczorem szczególnie unikaj napojów kofeinowych, papierosów i alkoholu.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »