12-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
![Jak sól wpływa na zdrowie - nadmiar grozi nadciśnieniem, osteoporozą i rakiem żołądka [Fot. marcinm111 - Fotolia.com] Jak sól wpływa na zdrowie - nadmiar grozi nadciśnieniem, osteoporozą i rakiem żołądka [Fot. marcinm111 - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Jak-sol-wplywa-na-zdrowie-nadmiar-grozi-nadcisnieniem-osteoporoza-i-rakiem-zoladka_img59b7ecaf2e8c5.jpg)
Zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dzienna dawka wynosi maksymalnie 5 g (około 1 łyżeczki). Tymczasem statystyki amerykańskie i europejskie wskazują, że znacznie przekraczamy tę ilość i jemy średnio 8 do 10 gramów soli. To z kolei oznacza zwiększenia ryzyka różnych poważnych dolegliwości.
Przed wszystkim wysokie spożycie soli przyczynia się do nadciśnienia, które jest jednym z najsilniejszych czynników predykcyjnych udaru mózgu i zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i niewydolności serca. Innymi szkodliwymi skutkami zbyt dużej dawki soli jest zwiększone ryzyko wystąpienia chorób nerek, , , a także raka żołądka.
Już niewielkie ograniczenie ilości soli w diecie obniża ciśnienie i prawdopodobieństwo wymienionych wyżej chorób.
Jak ograniczyć sól? Jest kilka prostych zasad, których warto się trzymać:
- czytaj etykiety produktów podczas zakupów; zwracaj uwagę na zawartość tłuszczów, i soli w tym, co zamierzasz wrzucić do koszyka;
- unikaj produktów przetworzonych; kiedy nie cche nam się gotować obiadu, chętnie sięgamy po gotowe dania, czy półprodukty, których przygotowanie wymaga mniej czasu, ale takie artykuły najczęściej „napakowane" są solą i innymi dostarczanymi w nadmiarze składnikami; pamiętaj, im prostszy mniej przetworzony produkt, tym lepiej;
- podobnie recz ma się z jedzeniem „na mieście"; rzadziej udawaj się do baru czy restauracji; jedząc w nich, masz znacznie mniejszą kontrolę nad tym, co jest ci serwowane;
- używaj innych przypraw w kuchni; oczywiscie sól poprawia smak wielu potraw, ale taki efekt uzyskasz też stosując inne przyprawy, np. świeże zioła, , , sok cytrynowy, etc.;
- uważaj na ; wielu artykułów nie kojarzymy z solą, a tymczasem jest w nich jej dużo, przykładem może być ketchup, musztarda, piklowane warzywa, sery, sosy, etc.
Przeczytaj także
Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »