27-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Zdrowa jest skuteczną ochroną przed rozmaitymi chorobami. zwraca uwagę, że obok braku ćwiczeń, niezdrowa dieta jest jednym z głównych czynników ryzyka dla zdrowia.
Eksperci WHO zaznaczają, że zrównoważona zdrowa dieta różni się w zależności od indywidualnych potrzeb (zależy np. od wieku, płci, stylu życia, stopnia aktywności fizycznej), kontekstu kulturowego, lokalnie dostępnych produktów spożywczych i zwyczajów żywieniowych. Mimo to, podstawowe zasady dotyczące zdrowej diety pozostają takie same.
Zdrowa dieta zapobiega niedożywieniu i chorobom niezakaźnym, takim jak , choroby układu krążenia i nowotwory.
- Zdrowa dieta zawiera owoce, warzywa, , orzechy i produkty pełnoziarniste.
- Warto jeść co najmniej 400 gramów (5 porcji) owoców i warzyw dziennie. (Ziemniaki, słodkie ziemniaki, maniok i inne produkty zawierające skrobię nie są klasyfikowane jako owoce lub warzywa).
- Jedna z głównych wskazówek dotyczy tego, że przez całe życie trzeba być ostrożnym, aby nie przyjmować więcej kalorii niż zużywa się w codziennych czynnościach. WHO zaleca w szczególności, aby nie dostarczać sobie tłuszczu w ilościach przekraczających 30 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie, a także, by zastępować tłuszcze nasycone nienasyconymi oraz zupełnie zrezygnować w tłuszczów trans (tych obecnych np. w chipsach).
- Spożycie cukrów prostych nie powinno przekraczać określonego limitu. WHO zaleca ograniczenie spożycia cukrów prostych (takich jak fruktoza) i dwucukrów (np. sacharozy) do maksymalnie 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie (i rekomendowane jest dalsze ich ograniczanie do 5 proc.).
- Jeśli chodzi o sól, która jest źródłem dużej ilości sodu, zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, i - nie należy przekraczać 5 gramów soli dziennie.
Źródło:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »