20-02-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien wypijać dziennie 200 ml soku. Polacy wypijają tylko 32 ml – to zdecydowanie za mało.
Szklanka soku zawiera podobną ilość soli mineralnych i witamin . Szczególnie warto sięgać po polskie wyroby – cieszą się wysoką jakością, ponieważ przepisy zabraniają dodawania do nich cukrów. Soki zawierają jedynie naturalny cukier pochodzący z owoców.
Polacy najczęściej wybierają – to numer jeden od wielu lat. Pijemy też bardzo dużo rodzimych zagęszczonych soków jabłkowych, co wynika z faktu, że Polska jest jednym z ich większych producentów – mówi Grażyna Rychter z firmy Hortex.
Na rynku dostępne są również nektary. To świeże lub odtworzone z koncentratu soki rozcieńczone wodą (25-50% zawartości w nektarze). Nie ma w nich sztucznych barwników ani chemicznych środków, mogą być jednak dosładzane. Z kolei napoje owocowe – w których wynosi min. 20%, mają więcej wody i cukru.
Specjaliści radzą: aby w sklepowym koszyku zamiast wartościowego soku nie znalazł się karton z napojem owocowym, warto patrzeć na etykiety. Wyczytać z nich można skład produktu – składnik, którego jest najwięcej, znajduje się na początku listy – datę przydatności do spożycia oraz informację o sposobie przechowywania.