31-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli stosujesz dietę bogatą w białko roślinne, zwiększasz swoje szanse na długowieczność.
Japońskie dane pokazują, że duże ilości białka roślinnego w codziennej diecie zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiegokolwiek powodu.
W ostatnich latach wiele badań poświęcono na ocenę wpływu białka zwierzęcego na zdrowie ludzi i część z nich pokazała, że może ono oznaczać wyższe zagrożenie problemami z nerkami, nowotworami, zaburzeniami metaoblizmu, etc. Teraz skoncentrowano się na oddziaływaniu białka roślinnego i ustalono, że działa dobroczynnie na nasz organizm, szczególnie to pochodzące z - jak wiadomo dieta japońska jest bogata w tę roślinę właśnie.
Badacze Tokio przejrzeli gromadzone przez osiemnaście lat dane osób w wieku 45-74 lata i odkryli, że gdy największy odsetek całodziennie dostarczanych kalorii pochodził z białka roślinnego, można było liczyć a najlepsze zdrowie, w tym najrzadszą zachorowalność na oraz onkologiczne.
Szczególne korzyści z takiego odżywiania się odnotowano w przypadku osób z innymi czynnikami rozwoju różnych problemów zdrowotnych, takimi jak: otyłość, palenie papierosów, siedzący styl życia, . Według autorów, jedzenie większych ilości białek roślinnych może wręcz osłabiać niekorzystne skutki wspomnianych uwarunkowań.
Japońska dieta od dawna jest „reklamowana" jako szczególnie zdrowa. Uważa się, że stanowi przyczynę rekordów liczebności stulatków w tym kraju. Tamejszy sposób odżywiania się obfituje w produkty zawierające zdrowe tłuszcze i białka, jest dość niskokaloryczny, zawiera nikłe ilości nasyconych, jest pełny zdrowych roślin strączkowych i ryb.
O badaniach można przeczytać w Jama Internal Medicine: