01-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spisując listę zakupów, nie zapomnij o marchwi i innych warzywach oraz owocach bogatych w kartenoidy - dzięki nim masz szanse na lepszą pamięć w starszym wieku.
![Jak poprawić pamięć w starszym wieku? Trzeba jeść marchew i nie tylko [© azurita - Fotolia.com] Jak poprawić pamięć w starszym wieku? Trzeba jeść marchew i nie tylko [© azurita - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Jak-poprawic-pamiec-w-starszym-wieku-Trzeba-jesc-marchew-i-nie-tylko_img58b75a1c8ae3c.jpg)
Eksperci polecają seniorom wiekszą dawkę warzyw i owoców z dużą zawartością kartenoidów, substancji, które odpowiadają za różne kolory tych produktów i stanowią naturalne . Okazuje się, że nie tylko zwalczają wolne rodniki sprzyjające rozmaitym chorobom związanym ze starością, ale mogą też poprawiać pamięć.
Uczeni z Univeristy of Georgia podają, że kartenoidy mogą poprawiać zdolności poznawcze, w tym pamięć, u ludzi w starszym wieku. Związki te są sprzymierzeńcami zarówno w profilaktyce chorób oczu (z czego są najbardziej znane), jak i w utrzymaniu dobrego poziomu możliwości kognitywnych.
W badaniach wzięły udział osoby w wieku 65 - 86 lat, które poddano badaniom funkcjonalnym rezonansem magnetycznym, co pozwoliło ocenić aktywność mózgu podczas próby zapamiętania wcześniej przedstawionych par słów. Ustalono, że przy wyższych poziomach kartenoidów luteiny i zeaksantyny potrzebna była niższa aktywność mózgu dla wykonania wspomnianego zadania.
Wraz z wiekiem doświadczamy naturalnego osłabienia pewnych funkcji poznawczych, ale mózg jest w stanie kompensować te ubytki. Jednym ze sposobów na to jest zużywanie większej ilości energii do wykonania zadania. Jednakże skoro można wykazać, że w istocie kartenoidy zwiększają wydolność mózgu, wówczas można by łatwo, choćby za pomocą odpowiednich suplementów, poprawić funkcje poznawcze u osób starszych, wnioskują uczeni.
Już inne badania dowiodły, że i zeaksantyna poprawiają u osób sędziwych. Zwiększone poziomy tych związków przekładaly się na lepszą i wyższą płynność słowną.
O badaniach można przeczytać w Journal of the International Neuropsychological Society