02-01-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektórzy zagrażają swojemu zdrowiu nie dlatego, że codziennie raczą się czymś mocniejszym, ale ze względu na to, że gdy sięgają po alkohol, piją do upadłego.
Picie „na umór" (ang. binge drinking), jeśli jest cykliczne, bardzo szybko niszczy wątrobę.
Ciągłe nieumiarkowane picie alkoholu jest znacznie bardziej szkodliwe niż sądzono. Wiadomo, że nadmierne i częste spożywanie alkoholu to jest najczęstsza przyczyna w wyniku alkoholowej choroby tego narządu. Taki zachowanie bowiem powoduje powstawanie dużych złogów tłuszczowych w wątrobie, które ostatecznie osłabiają zdolność organu do prawidłowego funkcjonowania. Teraz uczeni z University of Missouri School of Medicine chcieli jednak sprawdzić, jak szybko działa mechanizm, który powoduje wspomniane uszkodzenia i określić ich zakres.
Naukowcy przeprowadzili badania na myszach sprawdzając, jak wpływa przewlekłe spożywanie alkoholu. Powtarzające się epizody nieumiarkowanego picia wywoływało zaburzenia funkcji wątroby u myszy już w ciągu czterech tygodni. Zwierzęta o najwyższym spożyciu alkoholu miały najintensywniejsze uszkodzenia wątroby.
Im wyższe ilości alkoholu podawano gryzoniom, tym większe było uszkodzenie wątroby u zwierząt. Co więcej, zakres złogów tłuszczowych w wątrobie gryzoni narażonych na przewlekłe oraz nadmierne spożywanie alkoholu był około 13 razy wyższy niż w grupie kontrolnej.
Nadmierne picie alkoholu może dać odpowiedź zapalną w wątrobie i innych narządach w organizmie, wyjaśniają uczeni. Jeśli te organy działają na niższym poziomie funkcjonalnym, to cały szereg procesów fizjologicznych może ulegać ograniczeniom. Ważne jest, aby zrozumieć zakres szkód spowodowanych przez nadużywanie alkoholu, a może to również prowadzić do innych problemów zdrowotnych, takich jak , i niektóre formy raka, mówią badacze.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »