23-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według Światowej Organizacji Zdrowia globalny poziom otyłości prawie potroiła się od 1975 roku. Jak się uważa, przyczynami otyłości mogą być m.in. zwiększone spożycie tłuszczów, węglowodanów lub ultraprzetworzonej żywności (ultra-processed food, UPF), brak aktywności fizycznej, hiperlipidemia i hiperinsulinemia.
Dotychczasowe badania pokazały, że zwiększone spożycie UPF wiąże się z wyższym spożyciem kalorii i przyrostem masy ciała, a ograniczenie UPF było związane z . Jednak nie wskazano jednoznacznej przyczyny otyłości, ponieważ diety badanych obejmowały wiele zmiennych.
Ludzie różnią się pod względem efektywności spalania i magazynowania składników odżywczych w odpowiedzi na przejadanie się. Niektórzy marnują więcej energii, co sprawia, że magazynują mniej i nie przybierają łatwo na wadze. Inni z kolei lepiej oszczędzają energię, co sprawia, że podczas diety trudniej im . - Są to normalne różnice, wynikające z genetyki, ale wszyscy reagujemy na te same sygnały - wyjaśnia prof. Barbara Corkey Boston University Chobanian & Avedisian School of Medicine.
Według prof. Corkey obesogeny (czyli niektóre związki chemiczne, które mogą zaburzać prawidłowy rozwój i metabolizm lipidów), które pojawiły się w środowisku w ciągu ostatnich 50 lat, wprowadzają dezinformację w naszych organizmach, np. wywołując nieprawidłowe wydzielanie insuliny lub uczucie głodu, co prowadzi do . Prof. Corkey uważa, że obesogeny mogą wpływać na tzw. stan redoks (który normalnie sygnalizuje nadmiar lub niedobór energii) w sposób niezwiązany z rzeczywistymi potrzebami organizmu, sztucznie stymulując lub magazynowanie energii, nawet gdy nie jest to konieczne.
- Wzrost przypadków otyłości koreluje ze zwiększonym spożyciem UPF oraz tysiącami potencjalnych toksyn środowiskowych, w tym pochodzących z nawozów, pestycydów, tworzyw sztucznych i zanieczyszczeń powietrza. Identyfikacja tych substancji pozwoliłaby nam je usunąć lub zahamować ich zdolność do generowania dezinformacji - wyjaśnia prof. Corkey.
Jeśli model Corkey zostanie potwierdzony, może wpłynąć na wiele, jeśli nie wszystkie choroby związane z otyłością. Jej zdaniem najlepszym możliwym efektem byłoby zidentyfikowanie obesogenów i ich eliminacja. Drugim najlepszym rozwiązaniem byłoby opracowanie metod leczenia blokujących ich wpływ na naturalne mechanizmy regulacyjne organizmu, w tym wydzielanie insuliny.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »