Strona głównaZdrowieJak otyłość wiąże się z ultraprzetworzonym jedzeniem

Jak otyłość wiąże się z ultraprzetworzonym jedzeniem

Według Światowej Organizacji Zdrowia globalny poziom otyłości prawie potroiła się od 1975 roku. Jak się uważa, przyczynami otyłości mogą być m.in. zwiększone spożycie tłuszczów, węglowodanów lub ultraprzetworzonej żywności (ultra-processed food, UPF), brak aktywności fizycznej, hiperlipidemia i hiperinsulinemia.
Dotychczasowe badania pokazały, że zwiększone spożycie UPF wiąże się z wyższym spożyciem kalorii i przyrostem masy ciała, a ograniczenie UPF było związane z . Jednak nie wskazano jednoznacznej przyczyny otyłości, ponieważ diety badanych obejmowały wiele zmiennych.

Ludzie różnią się pod względem efektywności spalania i magazynowania składników odżywczych w odpowiedzi na przejadanie się. Niektórzy marnują więcej energii, co sprawia, że magazynują mniej i nie przybierają łatwo na wadze. Inni z kolei lepiej oszczędzają energię, co sprawia, że podczas diety trudniej im . - Są to normalne różnice, wynikające z genetyki, ale wszyscy reagujemy na te same sygnały - wyjaśnia prof. Barbara Corkey Boston University Chobanian & Avedisian School of Medicine.

Według prof. Corkey obesogeny (czyli niektóre związki chemiczne, które mogą zaburzać prawidłowy rozwój i metabolizm lipidów), które pojawiły się w środowisku w ciągu ostatnich 50 lat, wprowadzają dezinformację w naszych organizmach, np. wywołując nieprawidłowe wydzielanie insuliny lub uczucie głodu, co prowadzi do . Prof. Corkey uważa, że obesogeny mogą wpływać na tzw. stan redoks (który normalnie sygnalizuje nadmiar lub niedobór energii) w sposób niezwiązany z rzeczywistymi potrzebami organizmu, sztucznie stymulując lub magazynowanie energii, nawet gdy nie jest to konieczne.

- Wzrost przypadków otyłości koreluje ze zwiększonym spożyciem UPF oraz tysiącami potencjalnych toksyn środowiskowych, w tym pochodzących z nawozów, pestycydów, tworzyw sztucznych i zanieczyszczeń powietrza. Identyfikacja tych substancji pozwoliłaby nam je usunąć lub zahamować ich zdolność do generowania dezinformacji - wyjaśnia prof. Corkey.

Jeśli model Corkey zostanie potwierdzony, może wpłynąć na wiele, jeśli nie wszystkie choroby związane z otyłością. Jej zdaniem najlepszym możliwym efektem byłoby zidentyfikowanie obesogenów i ich eliminacja. Drugim najlepszym rozwiązaniem byłoby opracowanie metod leczenia blokujących ich wpływ na naturalne mechanizmy regulacyjne organizmu, w tym wydzielanie insuliny.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy