20-09-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
jest niezbędna, bo zawiera dużą ilość sodu, który ma wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych, funkcjonowanie włókien mięśniowych i równowagę płynów w komórkach organizmu. Nadmiar tego pierwiastka jednak wywołuje zmiany fizjologiczne prowadzące do nadciśnienia, które z kolei uszkadza naczynia krwionośne i może skutkować problemami z sercem oraz nerkami.
Oto, jak ograniczyć sól w codziennej diecie.
Uważaj na te produkty
Powszechnie stosowane menu jest bogate w , chociaż my nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Podczas gdy wielu z nas już wie, że różne przekąski (chipsy, paluszki, etc.), wędliny, czy dania gotowe są dość słone, znacznie mniejsza grupa pamięta, że bogate w sól mogą być też podukty uważane za zdrowe - np. ryby czy produkty piklowane, a także np. .
Sięgaj po to, co świeże
Im mniej przetworzone produkty, tym lepiej. Świeże warzywa i owoce zawierają niewielkie ilości sodu, a często są bogate w potas, który z kolei osłabia działanie sodu, a więc ogranicza problemy z nadciśnieniem.
Unikaj pieczywa
Jedząc , możemy sobie dostarczać dwa razy tyle soli, ile powinniśmy. Rekomendowana dzienna dawka to nie więcej niż 5 gramów, tymczasem wielu ludzi stosując standardową dietę obfitującą w pieczywo przyswaja nawet dwukrotnie więcej. Chleb i bułki są obficie dosalane i łatwo starcić kontrolę nad ogólną ilością tego składnika w jadłospisie.
Stosuj inne niż sól przyprawy
Przyzwyczailiśmy się do używania soli w kuchni, bo wydaje nam się, że bez niej potrawy nie będą miały dość wyrazistego smaku. Tymczasem poza solą mamy do dyspozycji wiele innych przypraw, które świetnie wzbogacą smak przygotowywanego posiłku - wpróbuj np: świeży imbir, , cebulę, kolendrę, suszone lub świeże zioła, sok z cytryny lub owoców cytrusowych, , kminek, gałkę muszkatołową, etc.
Stopniowo rezygnuj z soli
Jak wynika z amerykańskich badań, nie jesteśmy w stanie wyczuć zmiany smaku, jeśli obniżymi ilość soli o 25 procent. Aby więc łatwo przyzwyczaić się do „odsolonego" smaku potraw, warto ograniczać sól stopniowo.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »