13-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Jak wzmocnić odporność i jakie naturalne metody będą pomocne w walce z przeziębieniem? Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne. Dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności, warto zwrócić się ku sposobom zapobiegania infekcjom wypróbowanym przez nasze mamy i babcie.
Przyprawy naturalnymi antybiotykami Po pierwsze zadbajmy by w naszym codziennym menu znalazła się większa ilość aromatycznych przypraw, które mają działanie antyseptyczne. Mogą to być nasze rodzime czy cebula, ale również egzotyczne: , cynamon itp. Posiadają one liczne substancje przeciwbakteryjne. Czosnek zawiera w swoich olejkach eterycznych związki siarki nadające mu osty zapach oraz allicynę – substancję, która działa podobnie do antybiotyków, niszcząc kolonie bakterii. Co ważne, wpływa ona tylko na bakterie patogenów, natomiast nie niszczy naszej naturalnej flory bakteryjnej.
– Dobroczynne składniki czosnku powodują stymulację wszystkich komórek układu odpornościowego. Jeżeli przeszkadza nam charakterystyczny aromat i smak, na rynku mamy do wyboru wiele preparatów zawierających jego ekstrakty. Wystarczy połknąć kapsułkę, aby czerpać korzyści z czosnku, a ominąć intensywny zapach – mów mgr farmacji Ewa Kłosowska z Apteki Medicover we Wrocławiu.