25-05-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wymyślono już wiele sposobów na to, by schudnąć, bo niemal cały świat zmaga się z problemem otyłości. Ogólnie rzecz ujmując, by zmniejszyć wagę trzeba dostarczać sobie mniej kalorii niż się spala. Niestety, trudno jest skłonić samego siebie do zniejszenia porcji. Jeden z nowych pomysłów obejmuje specjalny model talerzy, które stwarzają wrażenie, że je się wiecej niż naprawdę.
Sukces w odnoszą ci, którzy potrafią na stałe zmienić swoją . Najpierw, aby zmniejszyć wagę, trzeba ograniczyć też ilość spożywanego jedzenia. To jednak zazwyczaj przychodzi z trudem, dlatego opracowywane są różne sposoby na „oszukanie" postrzegania wielkości zjadanych posiłków. Teraz wymyślono odpowiednio karbowany talerz, na którym porcje wydają się znacznie większe niż są w istocie.
Talerz opracowany przez Naurisa Cinovicsa z Akademii Sztuk Pięknych Łotwy będzie przetestowany na setce osób. Może być alternatywą dla wyboru mniejszej zastawy - wydaje się duży, ale nie da się na nim umieścić zbyt dużej porcji.
Jak wyjaśniają psycholodzy, pomysł z mocno karbowanym, nietypowym talerzem może być bardzo skuteczny. Jeśli ludzie sądzą, że zjedli pełny talerz jedzenia, czują się bardziej zadowoleni. Dzięki takiej „sprytnej" zastawie można oszukać wzrok i mieć przekonanie, że zjadło się obfity posiłek.
To nie wszystko, Cinovics wymyślił też ciężkie, ważące aż 1,3 kg sztućce - nóż, widelec i łyżkę. Ich waga „zmusza" do wolniejszego jedzenia, a jeśli spożywa się posiłek nieco wolniej, mniej się je, a także krócej czeka się na sygnał z mózgu, że jest się najedzonym. Łatwiej więc kontrolować dietę. „Sprawdziliśmy to i zjedzenie posiłku tymi sztućcami zajęło średnio 11 minut, tymczasem standardowym widelcem i nożem - siedem minut. Naszemu mózgowi zaś zajmuje co najmniej 20 minut, aby otrzymać wiadomość, że czujemy się najedzeni", wyjaśnia Cinovics.
Talerz zaprezentowano podczas Europejskiego Kongresu nt. Otyłości w Porto.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »