19-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Omega-3 stanowią rodzaj niezbędnych kwasów tłuszczowych, których dobroczynne działanie dla naszego organizmu przebadano w ostatnich latach. Teraz ustalono, że omega-3 mogą odgrywać ważną rolę dla zdrowia oczu, chroniąc siatkówkę przed degeneracją.
Pracownicy Johns Hopkins School of Medicine przeprowadzili trwające rok badanie z udziałem niemal 2,5 tys. uczestników w wieku 65-84 lata. Uczeni zebrali informacje na temat rodzaju stosowanej przez badanych diety, w tym szczególnie wzięli pod uwagę ilość w jadłospisie i owoców morza. Następnie u uczestników sprawdzono poziom rozwoju związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (), choroby, która dotyczy centralnej części siatkówki, zwanej plamką. Okazało się, że u kilkuset badanych zdiagnozowano wczesny, średni lub zaawansowany poziom rozwoju choroby. U tych chorych rozpoznano nieprawidłowy wzrost naczyń krwionośnych i i zanik plamki, co może powodować utratę wzroku lub jego poważne osłabienie.
Jakkolwiek większość uczestników jadła średnio przynajmniej jedną porcję ryb lub skorupiaków tygodniowo, ci, którzy mieli zwyrodnienie plamki na zaawansowanym poziomie, z rzadka sięgali po te produkty. Badanie potwierdza wyniki wcześniejszych testów - jedzenie bogate w omega-3 może chronić przed zaawansowaną postacią AMD, mówią autorzy badań.
Z dotychczasowych testów wynika, że , , pozwalają na zachowanie młodego wyglądu skóry, , , etc.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »