19-04-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
W ramach badań eksperci wskazali uczestniczkom czynniki stresogenne, by nauczyły się je rozpoznawać, unikać lub minimalizować. - Wiele z tych kobiet było świadomych odczuwania rozdrażnienia, bólu głowy i szyi oraz problemów ze - ale nie wiedziały, że to oznaki stresu - mówi Mei-Wei Chang, współautorka badań.
Odkryto, że obniżenie odczuwanego przez kobiety stresu było kluczowym czynnikiem wpływającym zmniejszenia ilości produktów wysokotłuszczowych i w diecie. - Rzecz nie w tym, że te kobiety nie chciały jeść zdrowiej. Jeśli nie wiesz, jak radzić sobie ze stresem, to kiedy jesteś silnie zestresowany/a, dlaczego miałbyś/miałabyś przejmować się tym, co jesz? - mówi Chang.
Uczestniczki badania cechowały się dużym prawdopodobieństwem stawały przed wieloma wyzwaniami, które mogą powodować u nich stres: trudności finansowe, mieszkanie w zaniedbanych dzielnicach, częste przeprowadzki, niestabilne relacje małżeńskie, etc. Co więcej, wiele z tych kobiet było świeżo upieczonymi matkami, więc część miała nadwagę.
Uczestniczkom przekazano informacje dotyczące zdrowego odżywiania i przygotowywania posiłków, radzenia sobie ze stresem i . Wzięły też udział w spotkaniach grup wsparcia. Jeśli chodzi o radzenie sobie ze stresem, skupiono się na doradzaniu kobietom, aby zmieniły sposób myślenia i nie obwiniały siebie, gdy coś pójdzie nie tak, ale zajęły się rozwiązywaniem problemów, które spowodowały u nich . - Podnieśliśmy świadomość uczestniczek na temat czynników stresogennych w ich życiu i niestety wiele z tych problemów pozostawało poza ich kontrolą. Dlatego uczyliśmy je sposobów kontrolowania swoich - staraliśmy się podkreślać, że to tymczasowe i można przez to przejść - dodaje Chang.
Jak ustalono, każde obniżenie stresu oznaczało niższe prawdopodobieństwo sięgania po wysokotłuszczowej żywność, w tym fast food.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »