26-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli codziennie jesz orzechy, możesz znacznie poprawić kontrolę glikemii i poziom lipidów we krwi.
Diabetycy powinni regularnie serwować sobie , dzięki temu łatwiej im będzie kontrolować poziom cukru we krwi, mówią uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
W trzymiesięcznych badaniach wzięło udział 117 pacjentów z w średnim wieku 62 lat. Wszyscy zażywali leki doustne w celu kontroli choroby.
Uczestników losowo podzielono na trzy grupy, z których pierwsza dodawała do swojej 75 gramów różnych orzechów, druga 38 gramów orzechów i pół porcji babeczek pszennych, a ostatnia jedynie porcję babeczek. Każdy z tych dodatków zawierał 475 kcal. i był częścią diety o wartości 2 tys kcal.
Wpływ diety na glikemię w cukrzycy insulinoniezależnej oceniono za pomocą wskaźnika HbA1c (hemoglobiny glikowanej), jak również określone wskaźniki zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Okazało się, że zastąpienie węglowodanów orzechami poprawia glikemię i ilość lipidów. Najważniejsze jest to, że badanie wykazało niewielką, ale istotną poprawę w kontroli poziomu glukozy we krwi, pomimo większego spożycia tłuszczów, oraz poprawę czynników ryzyka rozwoju , mówią autorzy badań.
Według danych WHO na całym świecie na cukrzycę choruje 422 miliony ludzi. Corocznie umiera z jej powodu 1,6 mln osób. Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną charakteryzującą się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, co z czasem prowadzi do poważnego uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek i nerwów. Najczęstsza jest cukrzyca typu 2, która rozwija się, gdy organizm staje się oporny na insulinę lub nie wytwarza wystarczającej ilości tego hormonu.
O badaniach napisano w magazynie Diabetologia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »